Макар че са безболезнени, стриите са кожен проблем, който не е приятен. Появата им може да се забележи на много места по тялото, но най-често по корема, гърдите, дупето, бедрата, ръцете, краката и др. От стрии страдат по-често жените.

Какво представляват стриите и кое провокира появата им?

Под понятието „стрии” се разбира бледи кафяви или червеникави линии в резултат от повърхностно разкъсване на кожата. Могат и да не променят нейния релеф, но по-често са над или под повърхността ѝ. След време цветът им става сребристо-бял, като това може да отнеме няколко месеца или година.

Нормалната кожа е изградена от съединителна тъкан с пореста мрежова структура, в състава на която се намират колагенови и еластинови влакна. Стриите всъщност са разкъсване на еластиновите влакна, което се придружава от възпаление, а то води и до атрофични промени, наподобяващи белег.

Сред основните фактори, предразполагащи към образуване на стрии, са:

  • Бременност и раждане;
  • Резки отклонения от теглото;
  • Употреба на кортикостероидни препарати;
  • Бърз растеж през пубертета;
  • Хормонален дисбаланс;
  • Нездравословен начин на хранене;
  • Стресови състояния;
  • Генетична предразположеност.
  • Тези и други причини водят до по-голяма податливост на кожата към разкъсване при разтягането ѝ.

Какво да предприемем срещу стриите?

Когато стриите са на ранен етап от своята поява, тогава при третирането им резултатът ще бъде по-успешен.

Има няколко ефективни начина, помагащи за заличаването на стриите:

Хидратация на организма

Кожата трябва да бъде добре хидратирана не само външно с различна козметика, но и вътрешно. Това предполага да се пие достатъчно вода всекидневно, особено ако спортувате или сте бременна. Меката кожа не е толкова склонна към образуване на стрии.

Редовни тренировки

Намаляването на стриите може да бъде постигнато и чрез упражнения. Тонизираните мускули и добре поддържаната мускулна маса ще спомогнат за по-малката видимост на стриите и постепенното им заличаване. Ако планирате намаляване на теглото си, направете го здравословно и постепенно.

Прием на витамини и минерали

За да бъде кожата ви здрава и еластична, приемайте много витамини и минерали. Витамин А подобрява сухата кожа, Витамин С е важен за синтезирането на колаген, а Витамин Е заздравява тъканите и е силен антиоксидант. Цинкът също подпомага образуването на колаген, така че включете в менюто си спанак, риба, ядки, телешко месо и др.

Премахване на стриите с лазер

Лечението на стрии трябва да бъде проследено от дерматолог. Естетичната медицина предлага много иновативни технологични решения за премахване на стрии.

Един от ефективните методи е третирането на червени стрии с лазер Palomar Max. С помощта на оптимизирана пулсираща светлина системата комбинира два диапазона на вълната. Третираният участък се загрява по-щателно за по-добър резултат. Лазерното лечение е неинвазивно, безболезнено и безопасно, приложимо за всеки тип кожа, гарантира минимален възстановителен период и ефективни резултати.

Все по-често се прилагат и инжекционни методи като Magellan. Целта на процедурата с него е да се оптимизират резултатите, получени между лазерните сесии или веднага след тях. При Magellan се инжектира собствена кръвна плазма в зоната с червени ивици, за да се подобри производството на колагена и еластина. Третирането с Magellan помага да се образува нова тъкан, действа за подмладяване на кожата, като не предизвиква странични ефекти или алергични реакции.

Предотвратяването на стрии върху кожата не е възможно на 100%, но може да се избягват рисковите фактори и да се следи за добра превенция. А при ранната им поява е нужно да се вземат навременни мерки, за да се гарантира дълготраен резултат.

За статията:
Ефикасно средство за премахване на стрии
Заглавие:
Ефикасно средство за премахване на стрии
Описание:
Какво представляват стриите и кое провокира появата им? Макар че са безболезнени, стриите са кожен проблем, който не е приятен. От стрии страдат по-често жените.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: