Фейсбук реклама за развитието на един сайт и бизнеса на компанията е неизменна част от една успешна стратегия на израстването и популяризирането. Въпреки стандартните похвати за рекламиране в социалната мрежа, като банери, игри, конкурси и статични или gif изображения, ние ще насочим вниманието ви към видео съдържанието. То започна да се налага все повече и данните от статистиките за 2015 година, показват че за около половин година от 1 милиард гледания дневно, гледането на видеата във Фейсбук е нараснало на 4 милиарда гледания. Сега остава въпросът, как се прави една видео реклама в социалната мрежа? Дали има допирни точки със стандартната рекламна кампания или е напълно самостоятелно явление? Това ще се опитаме да ви изложим в тази статия, като факти и съвети.

Видео Фейсбук реклама – Основи

На кратко Видео рекламата не е само в социалната мрежа, но и в канали, като YouTube и VBox7. Но основната разлика, при рекламата във Фейсбук се явява таргетирането. Никоя платформа няма толкова голяма база за целенасочване на голяма и разнообразна маса хора. Персонализирането на потребителя е най-ценното на една видео реклама направена в социалната мрежа. Отделно автоматичното видео е елемента, на които се залага при всички платформи, но има най-голям отклик във Фейсбук. Зрителя буквално е засмукан от видеото и то му въздейства мигновено. Основното за видео рекламата е динамиката и краткото, и категорично въздействие.

Какво съветват експертите за ефективна Видео Фейсбук реклама?

Първото, което всеки запознат с видео рекламата и въобще рекламата ще ви посъветва е поставянето на измерими и ясни цели. За да направите това, трябва да проучите добре реакциите и поведението на търсената от вас целева група. Ако не го направите, просто ще публикувате безразборно видеа в мрежата, без ясна цел. След, като определите цел, трябва да изберете и показатели, с които да измервате постигането й. Някои най-ефективни са: популярност на бранда, конверсии и кликове към съдържание и оценка на нов продукт. Съдържанието следва целите и измерването им. За видео клиповете, то трябва да е атрактивно и сбито. Мислете за съдържанието на видео Фейсбук реклама, като за рекламата по телевизионната медия. Зрителя не е поискал изрично, да я гледа, но нейната краткост и атрактивност го увлича и се загнездва в мисловния му процес. За да постигнете атрактивно съдържание заложете на индивидуални идеи, а не на готово съдържание. Относно краткостта – от 15 до под 30 секунди видео е най-доброто, което може да направите, за да не сте банални. След, като определите цел, инструменти да измервате ефективността и направите видео с кратко и атрактивно съдържание, следват оптимизацията и ретаргетинга. Задължително оптимизирайте за мобилни устройства. Те са масовата част от аудиторията на социалната мрежа. При ретаргетинга, внимателно проучете данните от измерванията, приложете резултатите в ретаргетинга на клиентите, които са изгледали видеата до край. Те са най-ангажирани с кампанията ви и ней-вероятно ще направят последващи действия в следствие на нея.

Видео Фейсбук реклама е необятно море от възможности, но водите на уловките са дълбоки. Важно е едно видео да въздейства и не залагайте твърде много очаквания на автоматичния ре-плей, индивидуализирайте!