Фейсбук реклама, за никого не е тайна вече, е един мощен рекламен инструмент. Но като всички подобни категоризации, тя си има и силните, и слаби страни, просто защото начинът по който се прави или е подходящ за бизнеса ви или не е! За жалост дори и най-мощните рекламни трикове изискват системна работа, както и много време. И създаването, и поддръжката, и насочването целево на един фейсбук профил са съвсем прости неща, но за да заработят на пълни обороти е нужно познание, време и желание от страна на много хора понякога.

На първо място за една реклама, била тя в социалната мрежа или не се иска добра идея. Не стои ли една добра идея зад рекламата ви, то тя е като черупка на охлюв, но куха. Колкото и да чакате да изпълзи охлюва, това няма да се случи, така колкото и да чакате рекламата ви да постигне успех, няма да го дочакате. От друга страна, като мощен рекламен инструмент фейсбук реклама има мощни инструменти за целево насочване на групите, които търсите да ангажирате и мощни инструменти за измерване на поведението им. Ако съумеете да въплътите ясна и интересна идея във вашата реклама и добре умеете да насочите към кого тя да достигне и съответно да получите отклик, то може да се каже, че донякъде сте овладели изкуството на рекламирането в социалните мрежи!

От друга страна обаче има още толкова много малки компоненти, с които да се съобразите и да вземете под внимание, че в един момент рекламата в такъв род мрежа си е чиста проба професионализъм и рутина. Могъществото на фейсбук не е самата мрежа, нейното разнообразие или инструменти, а хората! Не разберете ли, че единствено и еднолично хората са тези, които определят тона и действията в тази социална по своята същност система, няма да постигнете голям успех, дори и при използването на най-добрите системи и практики.

Да провокираш общественото мнение, да го скандализираш ако щете и да го накараш да говори за теб или страницата ти е успех по своята същност, но краткотраен за една социална мрежа. Всичко в обществото бързо се разпалва, но и бързо се забравя, когато се основава на мимолетни страсти и пристрастия. Затова фейсбук реклама е мощно рекламно средство в дългосрочен план по скоро. Постоянното поддържане на интереса, на хората при такова голямо разнообразие от страници, постове и групи е сериозно предизвикателство, което понякога по стандартния начин се увенчава с успех, но понякога не. Именно затова следенето поведението на целевата ви аудитория и предугаждането му е толкова ценно тук, за да си успешен рекламиращ!

Фейсбук реклама не е типа реклама, която да налага и натрапва. Тя не е досадна и директна и точно може би затова е и толкова мощна по същността си като един рекламен инструмент.