Кои грешки не бива да допускаме при избора на входни врати?

Входната врата е много важен компонент от една сграда. На първо място, тя може много да повлияе на визията на фасадата, а не на последно – да направи имота уязвим срещу външни атаки. При избора на входни врати повечето от нас допускат няколко груби грешки, които ще изброим в този материал, за да спестим горчивия опит (и не малко средства) на бъдещите купувачи.

Компромис с качеството за сметка на цената

Избор на врата

Входни врати

Парите никога не стигат или поне никога не са в излишък, и както при всички останали продукти и при покупката на входни врати обикновено търсим по-евтини решения. Това е грешка № 1, която повечето собственици на жилища или друг вид имоти допускат. Важно е да се знае, че колкото по-евтина е една врата, толкова по-голяма е вероятността тя да бъде некачествена, а именно – да бъде изработена от лош материал, да има сериозни дефекти, които да затрудняват затварянето на крилото или да бъде уязвима срещу нежелано проникване.

Слаби изолационни свойства

Входната врата трябва да защитава вътрешните помещения от външните фактори като влага, шум и ниски температури. Малко от собствениците на жилища си дават сметка, че домът им е енергийно неефективен именно заради ниското качество на входната врата. Шумът също е фактор, за който често забравяме, когато търсим подходящ модел и за който много бързо се сещаме, когато монтираме и започнем да използваме вратата.

Заключващи механизми

В тази насока обикновено се допускат две основни грешки – или заключването е прекалено просто и ненадеждно или твърде сложно, но също толкова слабо като защита срещу външни атаки. Много често виждаме входни врати с две или три отделни ключалки, а това е меко казано неудобно за самите собственици, защото се налага да носят тежка връзка ключове, а самото отваряне на вратата им отнема повече от 2 минути. Най-доброто решение е комбинация от електронно заключване и механична брава, като най-сигурни към момента са системите за контрол на достъпа, позволяващи отключване с пръстов отпечатък, гласова команда или отключване с безконтактен чип или карта.

Монтаж

В стремежа си да спестят средства повечето собственици на имоти пренебрегват фактора монтаж. Тази грешка обикновено се установява твърде скоро, когато вратата стане трудна за затваряне или изобщо не може да се отвори от нейните собственици. Причина за това е неправилното монтиране и ниското качество на свързващите крилото и касата панти. Ако не искате след време вратата да увисне и да не може да се затвори или отвори, поверете монтажа на професионалист, а най-добре на фирмата, от която сте я закупили.

Естетическа стойност

Едва ли бихте желали вашата входна врата да бъде най-непривлекателната в блока или в квартала. Разбира се, по-неугледните модели са доста по-евтини от тези, които са изпипани до съвършенство, но в крайна сметка такъв тип врата се купува веднъж на 10 – 20 години. Представете си, че трябва да гледате ежедневно една грозна врата, която не се вписва нито към интериора, нито към визията на фасадата. В този случай дори отличната ѝ надеждност ще бъде слаба компенсация.