Красота и Мода

Грижи за обувките

Грижи за обувките

Как да се грижим за обувките си, за да ги запазим по-дълго време..

Обувките също изискват ежедневни грижи. Свалените обувки се почистват, защото калта и прахът похабяват кожата и развалят вида им.

След като се почистят, обувките, които не се носят постоянно, се поставят на специални калъфи или се натъпкват със смачкан вестник, за да се предпазят от свиване.

  • Замърсените и миришещи на пот обувки се избърсват отвътре с кърпа, напоена в разтвор от калиев перманганат.
  • Обувките се съхраняват в долап, на етажерка, покрита със завеса, или в сандък, за да не се прашат.
  • Крайно нехигиенично и неестетично е обувките да се събуват и да се оставят под леглото. Всеки член от семейството трябва да има домашни пантофи, терлици или стари обувки (които вече не се носят) за в къщи.
  • Обувките, с които се ходи навън, се оставят във входните помещения. Те се чистят при събуването, а не когато ни потрябват, и то вечер, а не сутрин преди тръгване на работа.
  • Във всяко домакинство трябва да има пособия за чистене на обувки — четки, бои, кърпи и дървено ножче. Много удобно за съхраняването им е столчето – сандъче с капак. То стои обикновено във входното преддверие и служи за сядане при обуване и събуване.
  • Всекидневното почистване на обувките е необходимо. Калта се отстранява с метален или дървен нож, след което обувките се избърсват с влажен парцал. Ако обувките не са мокри, те се намазват леко с боя и се лъскат.
  • Обувките трябва да се мият периодично от натрупаната боя и прах със сапун и вода или прясно мляко.

Чистене и поддържане на кожени обувки

Бели, бежови, светлосиви, а и кафяви обувки се избърсват предварително от праха, а после се търкат с кърпа.
потопена в прясно мляко, подсушават се с чиста кърпа и се лъскат. Млякото подхранва кожата и обувките може да не се мажат с други кремове.
По същия начин се чистят дамски кожени чанти й кожени куфари.

Лачени обувки

Чистят се с прясно мляко и се избърсват със суха кърпа, след което се трият с разрязана глава кромид лук и се лъскат. От време на време се мажат със зехтин, вазелин или глицерин. След всяко обуване се чистят от прах. При голям студ не се носят, защото се напукват.

Обувки от велур (шведска кожа)

Чистят се от прах с остра четка, по-добре метална. Посипват се с прах, отговарящ на цвета на кожата. Петната се отстраняват чрез търкане с гласпапир (стъклена хартия) или измиване с бензин.
Белите велурени обувки се чистят с гума.

Спортни обувки

Чистят се редовно от кал и прах. Съхраняват се напълнени със смачкан вестник или на специални калъфи. Мажат се с мас или рициново масло, докато поема кожата. За здравина на гьона се натопяват за една нощ в растително масло.

2 коментара

  1. Още нещо много важно за поддръжката на обувките и по специално на обувките от естествена кожа: Когато обувките са мокри (от дъжд, миене/пране) – не трябва да се излагат на директна слънчева светлина или близо до източници на топлина докато са още мокри, защото това ще повреди кожата и ще деформира обувките. Обувките от естествена кожа се сушат само на стайна температура!

  2. Доста информативна статийка на тема поддръжка на обувки. Само едно малко допълнение за поддръжката на на кожените обувки бих искала да добавя и това е за тяхното сушене след намокряннето им. Всяка една обувка било то кожена или не, трябва да изсъхва самостоятелно на стайна температура между 22-24 градуса. В противен случай се получава деформация както по кожата, така и по подметката на обувката!

Остави мнение

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Приятели: Кулинарни рецепти

Партньори|Sitemap