Работата на някои жени е свързана със значително замърсяване на ръцете. Освен това често тя е груба и причинява задебеляване на кожата на дланите и образуване на мазоли.

Съвременната жена трябва да полага грижи и за вида на своите ръце. Все по-често се виждат жени, които извършват грубата работа с ръкавици, но това още не е станало повсеместно явление. Не само при полската работа, но и при грубата и нечиста работа вкъщи трябва да се използват ръкавици – специални или стари кожени, вълнени, памучни.

Ръцете не бива да се мият много често със студена вода, защото кожата загрубява, започва да се лющи, става твърда и грапава. Те се измиват с хладка вода и тоалетен сапун и се подсушават добре.

За мека и нежна кожа

Ако се работи с влажни ръце на студено място и вятър, кожата изпръхва, загрубява и се напуква. В такъв случай ръцете се намазват тънко с мазнина – прясна свинска мас, краве масло, мазен крем. Пукнатините по ръцете на кожата са отворена врата за безброй опасни микроорганизми. Домашният сапун и сапунът за пране не бива да се използват за миене на ръце, защото силно обезмазняват кожата, дори я дразнят и възпаляват.

Добре е върху мокрите ръце да се капнат десетина капки глицерин и да се разтрият по кожата. Вечер преди лягане ръцете се измиват със сапун и докато са още влажни, се намазват с мазнина. През нощта кожата попива мазнината и става гладка, мека и нежна.

Почистване на ноктите

Веднъж седмично се отделят няколко минути и за ноктите на ръцете. Те се изрязват не съвсем ниско, закръглят се, почистват се от нечистотиите под тях. После с тъп инструмент се повдигат околонокътните кожички и се изрязват с малка извита ножичка. Ако при тази манипулация кожата се нарани, тя непременно се дезинфекцира с йодова тинктура, спирт, одеколон или даже ракия. Днес всяка жена трябва да притежава несесер с инструменти, необходими за поддържане на ноктите в приличен вид.

Лакиране на ноктите

Лакирането на ноктите прави ръцете по-красиви, но изисква преди всичко повече грижи за тях. Лакът предпазва ноктите от въздействието на някои вредни вещества по време на работа. Поставянето на безцветен лак на ноктите при подходящи условия (време и сезон) не трябва да се смята за излишен лукс или каприз. Специално за тази цел дори вече има и т.н. безцветен заздравител за нокти. Когато жената лакира ноктите си, тя не трябва да забравя, че те привличат вниманието на другите върху ръцете й и затова е необходимо да се поддържат в много добър вид. Обратното говори само за подражание и за ниска култура.