Избирането на добри семена за градината е едно голямо предизвикателство за градинарите. В последно време се наблюдава тенденцията те да избират семена, които не са третирани, естествено опрашени на открито или наследствени семена за зеленчуците.

Когато решите да си закупите семена посредством уебсайтове или онлайн каталози е добре да потърсите следните означения на етикетите, които се използват за идентифициране на характеристиките на семената.

  • U – нетретирани. Тези семена са произведени без използването на синтетични торове, хербициди или пестициди.
  • O – органични. Тези семена се вземат от родителските растения , които са били отгледани биологично.
  • OP – естествено открито опрашени. Тези семена са способни да се възпроизвеждат. Те могат да бъдат изсушени и съхранени през цялата зима и да бъдат използвани за засаждане на нови култури през следващия сезон.
  • H – наследствени. Тези семена са съхранени и се предават през поколения от градинари, които искат да запазят своите генетично разнообразие и уникални качества на растенията, които произвеждат. Тези семена могат да бъдат открит предимно в малки компании за производство на семена, но най-често можете да ги откриете на местни борси за семе производство.

В България предлаганите семена основно са два вида хибридни или сортови.

  • Сортовите семена са тези, които са произведени от чиста линия и не са хибридни. От произведените култури могат да се вземат семена и да се използват за направа на разсад или сеене отново през следващата година.
  • Хибридните семена са кръстоска между два сорта, от които се прави селекция и се вземат най-добрите им качества, например ако единия сорт притежава едрина, а другия сладост се комбинират двата и се получават едри и сладки домати например. Но от тези култури семената няма как да възпроизведат отново, тъй като са хибридни и не могат да бъдат използвани за сеене през следващата година.

Ако търсите качествени хибридни или сортови семена, разгледайте каталога на онлайн агроаптека Иван Чавдаров на https://agro-gradina.com/семена, където ще откриете голямо разнообразие от различни видове зеленчукови семена.

За статията:
Характеристики, определящи семената в градинарството
Заглавие:
Характеристики, определящи семената в градинарството
Описание:
Избирането на добри семена за градината е едно голямо предизвикателство за градинарите. Ако търсите качествени хибридни или сортови семена...
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: