Синузит е състояние, което води до затруднено дишане и тежък дискомфорт. Лечението на хроничната форма на заболяването включва използването на подходящи лекарства и естествени средства. Ако се питате как да се отървете от досадните симптоми на синузит, прочетете повече за хронично възпаление на синусите в здравен портал „Фрамар”, където ще намерите полезна информация за признаците и рисковите фактори на този вид инфекция.

Възпаление на околоносните синуси може да бъде причинено от бактериална или вирусна инфекция. За синузит причинен от вирусна инфекция не се препоръчва никакво лечение. В случай на хронична бактериална инфекция, запушване на носа и последващо главоболие, може да се въздържате от извършване на ежедневни дейности. Затруднено дишане или задух могат да ви накарат да прекарате неспокойни дни и безсънни нощи. Ако синузитът продължава повече от осем седмици, или ако страдате от това състояние повече от четири пъти в годината, и ако симптомите обикновено траят повече от 20 дни, състоянието се нарича хроничен синузит. Кашлица, температура, лош дъх, назална конгестия и назални секрети са честите симптоми на хронично възпаление на синусите.

Лечение на хроничен синузит

Лекарите обикновено предписват антибиотици за лечение този вид инфекция. При тежки състояния може да се наложи наблюдение със скенер. Този апарат предлага ясен образ на анатомичното състояние, което помага на лекарите да планират операция. С правилните домашни грижи, симптомите могат да бъдат значително намалени. Предозирането на антибиотици може да доведе до някои странични ефекти като стомашно разстройство, диария и др.

За изтичане на назални секрети, трябва да вдишвате пара най-малко 2-4 пъти на ден. За целта трябва да се наведете над купа с гореща вода, като покриете главата си с кърпа. Можете да добавите няколко капки ябълков оцет или евкалиптово масло във водата. Това ще насърчи отпушването на носните проходи. Продължителността на процедурата трябва да трае около 10 минути. Вземане на горещ душ, също помага за облекчаване на симптомите при хроничен синузит.

Лечението на хронично възпаление на синусите включва използването на болкоуспокояващи като ибупрофен, което намалява възпалението и отпушва носа. Назални спрейове ще помогнат за облекчаване на симптомите в рамките на 1-3 минути.

Честите инфекции на синусите, показват слаба имунна система. Нейното укрепване със здравословна диета и редовни физически упражнения може да помогне за по-ниска честота на този вид заболявания. Освен това е необходимо да се консумират храни богати на незаменими хранителни вещества, като витамин С, цинк, антиоксиданти, омега-3 мастни киселини и др.