Обикновено наличните размери на плодните дървета са джудже, полу-джудже и стандартни. Този пост има за цел да внесе малко повече светлина относно видовете овощни дръвчета според техните размери.

Джудже

Джуждетата са малки дървета за малки пространства. Овощните дървета джуджета могат да растат добре в парцел с диаметър от около два метра и половина. Те са лесни за кастрене и събиране на реколтата, защото не израстват високи. Плодовете им са с нормален размер, но плододобивът е по-малък поради по-малкия размер на дървото. Джуджетата не са толкова високи, колкото по-големите дървета и са по-лесни за прибиране на продукцията. Повечето джуджета започват да раждат плодове от три до пет години след засаждането им.

Полу-джудже

Полу-джуджетата са средно големи дървета, които могат да варират на височина от три до пет метра и се нуждаят от ежегодно подрязване, за да поддържат височината и формата си балансирани. Тези дървета са много продуктивни и плодовават стотици плодове на сезон. Понякога дърветата дават плод през една година. Повечето плодни дървета, които се засаждат в наши дни, са полу-джуджета, защото произвеждат голям добив и размерите на дървото са удобни за подрязване и събиране на реколтата.

Стандартно дърво

Това огромно старо ябълково дърво в задния двор на дядо ви е стандарт, който някога е бил единственият избор на размер, преди да се развият по-малките хибриди. Стандартните дървета изискват повече пространство и се нуждаят от повече грижи. Те могат да израснат от седем до девет метра или дори да станат по-високи, ако са оставени неподрязани. Ако искате да се ориентирате към дърво, на което децата да могат да се катерят и да се люлеят, изберете дърво с традиционни размери. На тези овощки им отнема много години, за да достигнат пълен размер. Повечето стандартни дървета започват да плододават след три до пет години.

При подбора на размера на дървото също трябва да се вземат под внимание дейностите по поддръжката, като подрязване и работа в двора по дървото. Добивът от по-малките дървета е много добър и благодарение на техния размер те са много по-лесни за пръскане, рязане, поставяне на мрежи за предпазване от птици, градушки и други, в сравнение с по-големите дървета. И ако дърветата се поддържат малки, възможно е да засадите по-голям брой дървета, които могат да предлагат повече видове плодове и по-дълъг плодов сезон.

Източник: http://razsadnika.com/

За статията:
Избор на овощно дърво
Заглавие:
Избор на овощно дърво
Описание:
Видовете овощни дръвчета според техните размери. Обикновено наличните размери на плодните дървета са джудже, полу-джудже и стандартни.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: