Изработка на лого се прави по принципи и методи, които са универсални и същевременно много индивидуални за дизайнера на лога. Изграждането на процес, който е индивидуален и лично творчески е добре за създаването на уникални лога. От началото на самия процес средствата и инструментите за изработка на лого трябва да са семпли и изчистени. Гъвкавото преобразуване на логото допринася, за по-добрите му функции и използване върху по-голяма гама от продукти, аксесоари и хартиени, и електронни носители. Фирмата, която логото представлява, трябва да може да го използва във всички части от организацията и дейността си.

Представянето пред нови бизнес партньори и привличане вниманието на нова аудитория от клиенти е задача номер едно за лого дизайна. Никоя компания не иска първото и представяне пред широката публика да е аматьорско и не релевантно. Значението и мащабите на влияние на изработка на лого, често пъти са подценявани, не само от потребителите фирми, но и от самите дизайнери. Логото не е само визуализация на буквална идея или представа за даден бизнес. То е символ, знак, текст и комбинация на цвят или монохромна визия. Дали черно-белия вариант или яркия цвят ще работи за едно лого, зависи от изчистените линии на дизайна, замисъла и визията върху редица носители. Да вземем за пример един фирмен азбучник, визитка или тефтер.

Как би стояло логото, което се изработва върху тях? Всъщност то трябва да се комбинира и да е гъвкаво, за да стои добре навсякъде, а не обратното. Повечето фирми в днешно време имат онлайн уебсайтове. Това е част от стратегията им към налагане на пазарите, не само в региона на действието им. Един добре изработен уебсайт не може без едно добре изработено лого. Често пъти при не добър дизайн и прекалена усложненост на логото, то се губи сред страниците на сайта или дори на една обикновена визитка. Колкото по-изчистено е едно лого от към изработка, толкова по-забележимо и функционално е то.

Цвета е много важен за едно лого, но все пак едно гъвкаво и изчистено лого, би било функционално и без цвят. Цвета е само допълнение, акцент и допринася към функциите на логото, да изпъкне смисълът му. Но само цвета сам по себе си не е достатъчен за доброто лого. То се изгражда от форма, знак, символ и текст, в които се вплита смислово значение. Това не става веднага след изработка на лого, нужно е време, реклама и налагане на марката, чрез маркетингова стратегия. Само времето може да покаже дали едно лого е уникално и запомнящо се, като това на спортната компания Nike, например.