Болшинството от нас са останали с впечатление, че етеричните масла, включително концентрираното кедрово масло трябва задължително да бъдат много скъпи, в противен случай започваме да се съмняваме в тяхното качество. Това е доста погрешно схващане, наложено от някои компании, които умишлено завишават драстично цените на своите продукти, като ги обявяват за много по-чисти и качествени от останалите.

Разбира се, масла с много ниска цена е невъзможно да притежават чистотата и свойствата на качествените есенциални масла, но да не забравяме, че те се продават в много малки разфасовки – предимно от 10-15мл, което съпоставено с цената показва, че маслата не са толкова евтини, колкото сме си мислили.

Етеричните масла се предлагат в малки количества, тъй като те имат много малък срок на съхранение. Те са изключително летливи и при често отваряне на флакона, ароматните им свойства се губят в голяма степен. Чистите концентрирани масла, обаче се ползват много прецизно дозирано, като за една процедура с арома терапия са необходими не повече от 2-3 капки концентрат.

Какво представлява кедровото масло и с какво е полезно?

Етеричното кедрово масло се добива по метода на парната дестилация от дървесината на вечно зелено дърво, виреещо в Северна Америка. Самата дървесина е изключително твърда и има доходност около 35%. Кедровото дърво достига много голяма височина – нерядко над  40м. Маслото, добито от този растителен вид е много лепливо и има бледо жълт до оранжев цвят, а ароматът му е мек дървесен, наподобяващ аромата на сандалово дърво.

Активните химични компоненти на кедровото масло са а-cedrene, б-cedrene, thujopsene, cedrol и widdrol. Благодарение на тях маслото има изявено антисептично, спазмолитично, диуретично, седативно и отхрачващо действие. Етеричното кедрово масло е на достъпна цена и има много добри балансиращи качества, проявяващи се най-често при лечение на себорея, мазна коса и кожа и дори пърхот.

Терапии с масло от кедрово дърво могат да се прилагат също при гъбични инфекции, както и да се ползва като защитно средство срещу някои насекоми. Чистият аромат на кедрово масло се използва много често при арома терапии, с които се постига невероятен енергиен баланс в организма. Ароматът на кедрово дърво възстановява душевното спокойствие и повишава духовните качества на индивида, поради което се препоръчва да се използва при медитация и релаксация.

Приложение на кедровото масло

Ниският разход и високата концентрация на кедрово масло правят цената му изключително достъпна за всеки. Това дава възможност за редовни ароматерапевтични процедури от всеки, който се нуждае от средство за възстановяване на душевния мир и балансиране на енергийните потоци. Арома терапия с кедрово масло може да се прилага, като няколко капки от маслото се добавят във вана с вода, в арома лампа, върху арома свещ или под формата на инхалации.

Не се препоръчва чисто етерично кедрово масло да се прилага директно върху кожата в концентриран вид, тъй като може да предизвика зачервяване и изгаряне, при по-нежна и чувствителна кожа. За външна употреба, маслото се добавя (не повече от 3 капки) в подходящо базово масло, като най-съвместимо е неутралното масло от сладък бадем.