За да могат интериорни врати направени от качествена дървесина (махагон, череша, бор и т.н.) да ви служат много много години, изглеждайки въпреки реалната си възраст като нови, самият производител е длъжен да изпълни редица изисквания, от които ще зависят физическият и естетическият живот на конкретната интериорна врата.

От тясно специализираните, до широко известните тайни – мебелните цехове, фокусирали се в направата на интериорни врати, трябва да познават повечето от методите, които ще помогнат на тяхната продукция да запази добрия си външен вид в продължение на десетилетия. Преди всичко, използваната за направата на интериорни врати дървесина трябва да бъде добре изсушена, тъй като използването на все още „суров” материал води до редица проблеми, не само за разглежданите от нас интериорни врати, но и за всички направени от дървесина мебели. Освен това, за да не проникне влага във вътрешността на дървесината през годините, в които продуктът ще бъде използван, повърхностите на всяка интериорна врата трябва да бъдат добре обработени, боядисани и покрити с лак или аналогичен защитен материал.

Лакирането на интериорни врати е най-добрият способ за запазване на дървесината, от която са изработени, подчертавайки в същото време достойнствата на всеки отделен вид дървен материал. Лакирането се осъществява с помощта на известните на всеки лакове, които могат да бъдат както на спиртна и маслена основа, така и нитроцелулозни.

Всички интериорни врати направени от изкуствени материали от типа на ПДЧ се характеризират с голяма устойчивост на влага. При тях не се забелязват големи деформации с течение на времето. Още един начин за постигане на по-голяма устойчивост на атмосферни влияния и олекотяване на конструкцията на съвременните интериорни врати е използването на комбинирани материали с различни свойства.

Важно е да разберете, че без значение на материала, от който е направена конкретна серия интериорни врати, първа по важност е марката на даденото изделие, и репутацията, която фирмата произвеждаща я си е изградила за изминалите поне 20 години на българския или световния пазар. Ако купувате интериорни врати в магазин на фирма, занимаваща се с производството именно на тази мебел в продължение на десетки години, рискът от закупуването на некачествена стока се свежда до абсолютния минимум.