Лесно е просто да се купи скъп часовник, защото цената обикновено гарантира неговото качество, както по отношение на технологиите, така и във връзка с дизайна му. Необходимо е обаче да знаем и как да изберем този модел, който е наистина добър. Първо, трябва да подберем механизма. Това е от изключителна важност, защото механизмът е пряко свързан с качеството на часовника. Същевременно, естествено в зависимост от механизма варира и цената на модела. Има два основни вида механизма – механичен и електронен. Електронните часовници се захранват с батерия или се навиват автоматично. Те са с кварцов механизъм и са сравнително по-евтини. Механичните часовници пък са по-усъвършенствани в технологично отношение .

При тях цената е по-висока. След избора на предпочитания механизъм втората стъпка е да се определи какви функции трябва да притежава часовникът. Те могат да са водоустойчиви, с интегрирана GPS технология или всякакви други. Разбира се всяка допълнителна екстра води до увеличаване на цената на модела. Особено важно при покупката на часовник е и неговият размер. Той трябва да пасва на ръката и да бъде достатъчно лек. Необходимо е почитателите на метални часовници да съобразят избора си на продукт с вида на другите метални аксесоари, които носят. Предпочитанието на продукт с кожена каишка пък променя визията на притежателя си, прави я по-елегантна. За да се подбере най-подходящият часовник за конкретен човек е необходимо да се имат предвид както стила, така и неговите функции. Другата важна стъпка при избор на часовник е да се знае каква поддръжка е необходима за конкретния модел. Ако за изработката на корпуса са използвани висококачествен метали, то е необходимо редовното им полиране.

Кожените каишки трябва да се почистват редовно, а при металните може да се използват препарати, които да възстановят блясъка им. По отношение на начина на носене на ръчните часовници, също има някои правила. Така например, корпусът не бива да бъде от вътрешната част на ръката. Каишката му не трябва да е твърде разхлабена или твърде стегната (прекомерното стягане оставя следа върху ръката след сваляне на часовника).

В заключение може да се каже, че изборът на часовник се влияе от социалния статус, както и от стиловите и цветови предпочитания на клиента. Качествените часовници са по-малко достъпни като цена, но пък влагането на средства в тази насока гарантира добрата им работа за дълъг период от време. Няма едно конкретно правило за избор на даден часовник, както и няма хора с еднакви вкусове и стил. Затова пък производителите на часовници предлагат достатъчно голямо разнообразие от модели, които да отговарят на изискванията на клиентите.