Какво е мотофреза?

Мотофрезата е мощна градинска машина, често използвана за подготвяне на почвата преди засаждане на семена и луковици, или полагане на торф. Тя работи чрез набор от остриета или ротори, които се въртят и раздробяват почвата. Това наподобява дренирането, изравнява площта и прави земята идеална за отглеждане на зеленчуци и други култури.

Избиране на правилната мотофреза

Те са налични в различни размери за различни приложения. По-малките модели са предназначени специално за ползване в градината и в малки парцели. По-големите модели, се използват за обработката на по-големи терени, зеленчукови градини и ниви. Те представляват мощно професионално оборудване и са добре подготвени за големи работни площи. Можете да откриете богат избор от качествени мотофрези в Bagira.bg, които ще ви помогнат да разорете почвата много по-лесно и бързо.

Как да използваме мотофрезата

Проверете влагата на почвата

Преди да решите кога да използвате мотофрезата, е важно да се вземе под внимание влагата в почвата, особено ако тя е плътна и тежка, или ако никога не е била обработвана. Въпреки, че мотофрезите могат да се използват на пясъчна почва по всяко време, при високо съдържание на глина трябва да се вземе под внимание влагата. Когато глинестата почва стане суха, става много трудно да се обработва и машината може да не е в състояние да направи повече от разораване на първите няколко см от нея. Ако тя е прекалено влажна, ще се образуват буци, когато се разорава. Тези буци стават твърди като камъни, когато изсъхнат, и това може да направи земята неподходяща за сеитба, докато не настъпи следващата зима и не ги размекне отново.

Ако почвата ви е плътна или никога не е била обработвана преди, трябва да я напоявате в продължение на няколко часа, за период от три или четири дни, преди обработката. След това проверете дали е омекнала достатъчно, за да бъде обработвана. Можете да направите това, като вземете шепа пръст от дъното на дупка, дълбока 15 см и я направите на топка. Получената топка трябва да се разчупва лесно с един пръст. Ако тя се вдлъбне, вместо да се разпадне, значи почвата все още е достатъчно влажна, за да се продължи с обработката.

Премахване на плевели

Преди да работите с мотофрезата, няколко дни предварително трябва да отстраните плевелите. Ако минете през тях, те могат да се захванат в зъбците на машината и да се разпространят по цялата площ.

Работете безопасно

Мотофрезите могат да бъдат опасни, ако не се използват правилно и ако не се вземат правилните предпазни мерки. От съществено значение е да държите краката и ръцете си далеч от зъбците, и винаги да контролирате машината. Безопасната работа изисква правилно и не прекалено бързо движение из градината с мотофрезата. Също така е препоръчително да използвате защитни тапи за ушите и подплатени ръкавици, особено ако използвате голям модел на обширна площ.

Контролирайте правилно мотофрезата

Използването на физическа сила за контролиране на мотофрезата ще Ви измори бързо и дори може да причини наранявания. Вместо това, трябва да се движите спокойно, да оставите машината да „скочи“, когато удари нещо твърдо и след това да я върнете отново на земята. Това се случва най-вече при обработката на нови площи. Натискането на кормилото Ви позволява да контролирате захвата на остриетата.

Обработване на земята на ленти

Това се прави с леко припокриване с предишната ивица, докато преминавате към следващата лента. Направете две или три преминавания на всяка лента и повторете процеса под прав ъгъл, спрямо оригиналните ротационни ленти.

За статията:
Как да използвате мотофреза?
Заглавие:
Как да използвате мотофреза?
Описание:
Мотофрезата е мощна градинска машина, често използвана за подготвяне на почвата преди засаждане на семена и луковици, или полагане на торф.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: