В тази статия счетоводна къща Инфо Консулт ООД ще разгледаме основните правила при избор на служители.

Чувствате ли понякога, че работите сами за цялата компания?

Много мениджъри забелязват, че без постоянния им мониторинг не се извършва нито един бизнес, както трябва.

За да не дръпнат цялата компания на раменете си, те отделят лъвския дял от време и усилия, опитвайки се да подобрят качеството на служителите .

За съжаление, тези усилия често не носят очакваните подобрения и ситуацията не се променя.

Причината е, че работната ефективност на служителя е пряко свързана с неговата производителност, тоест способността за постигане на желаните резултати и това е важен показател.

Тези, които първоначално са били доста продуктивни, са склонни да стават още по-ефективни работници при добро ръководство. Но качеството на работа на служителите, които не се отличават с производителността, рядко може да бъде подобрено.

Можете да ги тренирате и мотивирате с години, но все пак не постигате стойностни резултати. Изводът следва от това: За да спрете да работите за всички, вашата компания трябва да има продуктивни служители

За да направите това, трябва да осигурите притока на ефективни служители в компанията. И това се решава само с помощта на наемането.

Можем да кажем, че наемането на продуктивни служители е жизненоважно за успеха и развитието на всеки бизнес.

Направете функция за управление на наемането

Ефективността на цялата компания се състои в ефективността на всички нейни служители.

Акио Морита, основателят на Sony Corporation, с основание отбеляза: „Колкото и да сте добър или късметлия и колкото и да сте умен и умен, бизнесът и съдбата му са в ръцете на хората, които наемате . “

Следователно човекът, на когото е поверен подборът на служители, влияе върху съдбата на цялата компания. Може да се каже, че този, който отговаря за наемането на работа във вашата компания, определя кои хора ще определят успеха на вашия бизнес.

Решете кои служители се нуждаете.  

Наемането може да се сравни с риболова. Къде ще ловите риба – в морето или в езерото – и коя стръв вземете със себе си, зависи от коя риба искате да хванете, нали?

По същия начин при наемането. Зависи кои кандидати искате да хванете, кои инструменти е най-добре да изберете, за да привлечете тяхното внимание .

Можете ли да си представите човек, който отиде на риболов, без да знае коя риба е намерена, къде отива и какво хапе? Това правят повечето HR мениджъри.

Те търсят служители, не разбират какъв трябва да бъде крайният резултат от работата му и какви качества трябва да притежава кандидатът, за да може успешно да изпълни поставените задачи.

Можете ли да си представите колко успешно ще имат улов? За да подберете успешно персонала, трябва да знаете точно целите и целите на подбора на персонал във вашата компания. С други думи, трябва да разберете от кого имате нужда.

Следователно търсенето на нови служители трябва винаги да започва с портрет на кандидата, от който се нуждаем, да разгледа всички точки и тънкости и да видим точно кой е необходим .

Една от типичните грешки при наемането е, че мениджърите прескачат тази стъпка. Поради това те пропускат ценни служители в началните етапи на наемането.

Ако сте успяли да наемете добри служители но ви трябват счетоводни и ТРЗ услуги за отчитане на финансов резултат или осигуровки и данъци, свържете се с нас.

За статията:
Как да направите наемането на нов служител ефективно и бързо?
Заглавие:
Как да направите наемането на нов служител ефективно и бързо?
Описание:
Ефективността на цялата компания се състои в ефективността на всички нейни служители. Направете функция за управление на наемането.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: