Дистанционното на телевизора ви се е развалило преди известно време, но не можете да намерите същото оригинално, а  с универсалните дистанционни за телевизор не знаете как точно да работите. В крайна сметка решавате да си вземете ново универсално дистанционно, но сега сте объркани и не знаете как да го програмирате? В повечето случаи да се програмира едно универсално дистанционно за телевизор е доста просто, но най-трудната част е да се намери точният код, който да съответства точно на вашия телевизор. Имайте предвид, че ако телевизорът ви е произведен през 1960 година е малко вероятно да намерите код, за да заработи дистанционното.

Програмиране на дистанционно

Разберете първо какъв модел е вашия телевизор и какво е неговото дистанционно в книжката с инструкции. Също така можете да намерите някои от кодовете онлайн, в зависимост от модела на вашия телевизор.

Поради липсата на дистанционно натиснете ръчно Power копчето на вашия телевизор. След това натиснете и задръжте бутона „Code Search”, докато не видите мигаща червена светлина. После натиснете веднъж „TV” за дистанционно управление, когато искате да програмирате телевизора. Въведете първия код, който се дава за вашия модел телевизор. След това се опитайте да превключвате каналите или да изключите телевизора, за да проверите дали всичко работи. Ако с този код не се получава, повторете с всички кодове, които са дадени за вашия модел телевизор, докато се получи връзка между него и дистанционното

Ако ръчното въвеждане не работи то тогава натиснете и задръжте бутона „Code Search”. След това натиснете бутона „TV”, но този път заедно с бутона „Code Search“. Накрая натиснете бутона за изключване на телевизора, докато той реагира. Ако телевизорът се изключи, това означава, че сте намерили правилния код. Накрая натиснете бутон „ENTER”, за да го запаметите.

При някой модели дистанционни за телевизор, може да направите пълна проверка за код с помощта на бутона „Channel UP”. Дръжте бутона натиснат докато канала се смени. Ако случайно кода премине натиснете бутона „Channel Down”, за да се опитате да се върнете на правилния код.

Съвети и предупреждения

При някой модели дистанционни за телевизори, вие трябва да натиснете едновременно бутона „Code Search“ и бутона ”TV”, за да ги препрограмирате. След като вече откриете кода, който съответства за вашия модел телевизор е добре да си го запишете на листче и да го залепите на гърба на вашето универсалното дистанционно. По този начин вие бързо ще можете да препрограмирате отново дистанционното, ако например ви се наложи да смените батериите му.

Все пак ако имате възможност, за да избегнете целия този процес по програмиране, най-добре е да вземете оригинално дистанционно за вашия телевизор. Ако обаче нямате време да обикаляте по магазините, поръчайте го онлайн от богатия каталог на Хит Електроникс. В него ще откриете широка гама от дистанционни за телевизори на http://www.hit-electronics.com/distantsionni.htm, а също така можете да изберете и универсални дистанционни подходящи за различни марки телевизори на http://www.hit-electronics.com/distantsionni/distantsionni-universalni.htm . Предимството на универсалните дистанционни е, че с някои модели могат да се управляват няколко устройва само с едно дистанционно управление като телевизор, видео, DVD и аудио система. Звучи наистина готино нали? Няма да се налага да търсите всички 2 или 3 дистанционни, както няма и да сменяте 2 или 3 комплекта батерии, а само един.