От къде проникват хлебарките?

Хлебарките са едни от най-неприятните вредители, вероятно защото са и най-трудни за унищожаване. Най-обезпокоителното при тях е способността им да се размножават изключително бързо. Достатъчно е само една хлабарка да проникне в дома ви и да снесе своите яйца, за да се “радвате” на обилна популация от няколко хиляди само след една-две седмици.

Хлебарките обитават най-често жилищните блокове, а също и промишлени и търговски помещения, в които се срещат най-важните за тяхното съществуване условия – топлина, влага и храна. Те основно проникват през канализационната мрежа, но много по-често, отколкото подозираме биват внасяни от нас – хората.

Винаги, когато планирате да внесете в дома си битови уреди, особено използвани такива ги отваряйте и проверявайте предварително, защото те са любимите скривалища на този упорит вредител, тъй като осигуряват висока температура, каквато гадинките обожават. И не – електрическият ток не е никаква заплаха за тях.

Как да реагираме адекватно при нашествие на хлебарки?

В много форуми, сайтове или списания можете да срещнете куп полезни домашни съвети, обещаващи бързо и лесно да ви избавят от вредителя, но ние ще ви кажем, че нито един от тях няма да ви помогне. Спрейовете, които можете да си купите от аптеките – също. Ако с домашни средства или свободно продавани препарати можеха да се унищожават хлебарките, нямаше да ги наричаме “най-упоритите вредители”, нали?

След като сме си поставили за цел да ви помогнем да действате адекватно срещу хлебарките, тук ще ви дадем ценни насоки как да процедирате – стъпка по стъпка. Първото, което трябва да направите е да разберете, как са проникнали насекомите във вашия дом, магазин, склад или промишлено помещение?

След като откриете източника (ако изобщо успеете) е важно да се погрижите от това място никога повече да не могат да влязат каквито и да е вредители, особено хлебарки. Запушете всички дупки, отвори и процепи, през които предполагате, че е осъществена инвазията и направете единственото ефективно нещо, което е по вашите сили – потърсете фирма за Дезинсекция, Дезинфекция и Дератизация.

Изборът на фирма, която да опръска срещу хлебарките е много важен, защото не всички лицензирани фирми имат капацитета да се справят. Вероятно сте чували от свои познати, че дори услугите на професионалист не са им помогнали? Това е само защото не са открили добър изпълнител на задачата.

След като намерите добра професионална фирма за борба с вредителите е много важно да слушате и изпълнявате стриктно нейните указания. Когато професионалистите ви кажат, че не бива да измивате препарата, с който е опръскано, това означава, че наистина не бива да го правите. Повечето препарати, дори наистина ефективните са безопасни за хората и техните домашни любимци, така че оставете отровата да престои няколко дни, защото чрез нея се осъществява изтребването на цялата налична популация, а то не става за няколко часа.

За да осигурите максимална защита на малките деца и домашните си любимци ограничете техния достъп до опръсканите места за известно време. Препаратите обикновено се нанасят там, където хлебарките най-често пребивават – зад мебелите, електрическите уреди и ВиК инсталацията, но въпреки това, обезопасете всяко достъпно пространство.

Адекватни мерки срещу повторно нашествие на хлебарки можете да вземете, като оглеждате помещенията за отвори и процепи, внимавате какво внасяте и най-вече, като сключите дългосрочен договор с ДДД фирмата, с който си гарантирате регулярни профилактични третирания, както и средства за превенция срещу нова инвазия.