Вратите са ключов елемент в интериора на всяко едно жилище. Те, както и всички останали мебели, предмети и помещения в дома, имат нужда от специална поддръжка. Разбира се, когато избирате своите интериорни врати, трябва да помислите с какво свободно време и средства разполагате, за да ги поддържате винаги в изряден вид.

interiorna_vrata_titan_doorsОт изключително значение в случая е материалът на изработка на интериорните врати. Най-често срещаните материали са МДФ или ПДЧ. Повече за видовете интериорни врати може да научите на http://titan-doors.com/bg/interiorni-vrati.

За да имате наистина красиви и здрави врати в дома дълго време, е задължително почистването на повърхността им. Препоръчва се използването на мека кърпа, вода и  специален препарат за дърво като трябва да спазите пропорциите, посочени от производителя. В никакъв случай не използвайте: шкурка, препарати, съдържащи някакъв абразив или твърди предмети, които могат да причинят или надраскат повърхността на вратите.

Другото важно правило, на което трябва да се подчинявате, е да не използвате някакви химически препарати или разтворител, които със сигурност ще увредят защитния слой на вратата.

Някои модели интериорни врати са с остъклени участъци. Това ги прави много по-атрактивни и допринася за влизането на повече естествена светлина в коридора на жилището, където няма прозорци, но  стъклото също изисква поддръжка. За такива врати специалистите препоръчват да се  почистват с помощта на спрей за стъкло. Така ще отстраните на само праха, който е полепнал, но и отпечатъците от пръсти, които са останали при използването на вратата.

Дръжките на тези части от вратите, които са в непрекъснат контакт с човешката ръка или лапите на домашните любимци, определено имат нужда от най- старателна грижа и поддръжка. Те са гнездо за разпространение на микроби и бактерии. Затова те трябва да се почистват и дезинфекцират с подходящ за случая препарат, иначе рискувате да предизвикате потъмняване на дръжките, скоро след закупуването на вратите.

Освен да са чисти, дръжките трябва и да са технически изправни. Необходимо е да се смазват периодично, за да функционират правилно. Пантите също трябва да се смазват, а обкова да се проверява за разхлабване.

Трябва да знаете, че чистотата на вратите е основния приоритет в дома ви.  Една неподдържана врата винаги създава лошо впечатление сред околните, а всичко останало в дома ви губи своето значение.