След покупката на луксозен часовник собственикът му трябва да се подсигури, че той ще работи точно и че ще бъде надежден в продължение на години. Тъй  притежателят му е вложил доста пари в покупката на специален продукт, то той би искал да се погрижи добре за съхраняването му. Правилното отношение към него изисква съответната поддръжка и съхраняване при подходяща температура. По този начин се удължава живота на луксозния часовник. За тази цел той не бива да се оставя под влиянието на екстремни температури за дълго време. Прекомерната топлина скъсява живота на батерията, а студът пречи на часовника да работи ефективно.

Като цяло, механичните часовници трябва да бъдат проверявани от специалисти на всеки две или три години, а кварцовите – на от всеки три до четири години. Това подсигурява безпроблемната им работа. Носещите часовник почти всеки ден трябва да го почистват редовно, защото дори малко количество прах може да навреди на функционирането на аксесоара. Ако моделът не е водоустойчив и бъде намокрен, то той трябва да бъде подсушен максимално бързо. При често миене на ръце е добре часовникът да бъде свалян. Ако пък е водоустойчив, то трябва да се почиства след плуване в басейн от хлора във водата. Повечето водоустойчиви модели могат да издържат на малки количества вода за кратко време, но продължителното им потапяне може да навреди и на тях.

Много луксозни часовници са с кожени каишки, които изискват специална грижа. Първото нещо, за което трябва да се погрижат техните собственици, е да не ги потапят във вода, защото това може да доведе до скъсване на каишката. Използващите парфюми трябва да внимават той да не попадне върху кожената каишка. Най-добре е да се пръскат с него преди да сложат часовника, защото така изсъхва предварително и не може да навреди.

В заключение може да се каже, че луксозните часовници изискват редовна поддръжка. Добре е да се четат указанията към закупения продукт, защото те съдържат конкретни препоръки за това каква трябва да е подходящата грижа.