Мравките са безобидни и симпатични насекоми, към които сме склонни да проявим толерантност, но само докато не се настанят трайно в дома ни. Много жилища, особено къщите стават обект на нападение от страна на многочислени мравчени колонии, като това се случва през топлите и влажни месеци, понякога още в началото на пролетта.

Да откриеш огромен брой мравки в захарницата, в шкафовете с провизии и дори в сърцевината на самите хранителни продукти не е никак приятно. Макар, че са неагресивни и не е известно да пренасят зарази, мравките са сред биологичните видове, които смятаме за вредители, когато се опитват да превземат нашите жилища. Тук ще ви предложим 5 полезни съвета:

Как да се избавите от мравките в дома си?

1. Направете дома си недостъпен за мравчените колонии

Това е много сложно, но не и невъзможно да се постигне. Мравките винаги намират начин да проникнат в една сграда, независимо колко качествено е построена. Те най-често прокопават малки тунели в основите, през които могат свободно както да влизат, така и да излизат, когато си поискат. Това, което можете и трябва да направите е да поръсите с подходящ препарат около външните стени и основите на къщата. Препаратът ще ги отблъсне и няма да им позволи дори да започнат да прокопават отвори.

2. Не оставяйте открити съдове с храна и хранителни продукти

Храната привлича мравките, като магнит, особено захарта и захарните изделия. Имайте предвид, че мравките успяват (по незнаен начин) да проникнат дори в добре опаковани сладкиши като вафли, пасти и други.  Докато се справите с инвазията на насекомите е добре да съхранявате повечето хранителни продукти в хладилника, въпреки че той не е подходящо място за някои от тях. Другият вариант е просто да ги изхвърлите.

3. Потърсете услугите на професионална фирма за обезпаразитяване

Ако проблемът, вместо да се разреши започне да се задълбочава, т.е. средствата, които използвате не вършат никаква работа, ще се наложи да прибегнете до услугите на професионална фирма за обезпаразитяване на жилища и търговски помещения. Това са така наречените ДДД фирми, които могат да третират с качествен препарат, който наистина ще ви избави от мравките.

4. Ползвайте професионални продукти

Ако не искате да използвате професионална фирма за дезинсекция, то поне потърсете такава, за да се снабдите с качествен препарат. Мравките са лесни за унищожаване, но въпреки това, някои от продуктите, които се продават свободно не могат да помогнат в борбата с по-упоритите насекоми. Купувайте препаратите от лицензирани фирми за борба с вредителите и спазвайте стриктно указанията за употреба.

5. Не бързайте да отмивате препарата срещу мравки

Всички искаме идеална чистота в дома си и най-вече пълна безопасност за децата си и домашните си любимци. Това често ни подтиква да грабнем парцала и да почистим пода от препарата срещу мравки още на другия ден, след като сме го нанесли. Това, че не виждате мравките в момента, съвсем не означава, че те са напуснали дома ви завинаги. Те може просто да се укриват и да изчакват домът ви да стане отново привлекателен за тях.

Някои специалисти съветват да оставите препаратите срещу мравки да престоят до 2 седмици. По този начин те ще действат като защита срещу проникване на нова мравчена колония. Почистването с прахосмукачка или измитането са напълно позволени, но намокрянето и измиването на обработените участъци е нежелателно.