Ако търсите да наемете адвокат ще откриете, че няма недостиг на юристи.
С големия брой практикуващи право в България, намирането на подходящия за вашите правни нужди не е лесна задача. Най-добрият начин да се намери такъв защитник е от уста на уста и препоръки. Съществуват големи различия в нивото на уменията и опита на практикуващите право, така че положителни отзиви от приятели и познати са добър начин за намиране на качествени специалисти по право.

Естеството на вашия правен проблем ще определи вида юрист, който трябва да наемете. Повечето концентрират тяхната практика в няколко правни специалности, като например семейно право, наказателно право, трудово право, телесна повреда, несъстоятелност или гражданско дело. Поради това е важно да се намери адвокат с познания и опит в областта в която вие се нуждаете от помощ. По-долу са някои от най-добрите начини, които могат да ви помогнат да намерите юрист, който отговаря на вашите нужди.

Препоръки от близки и познати

Положителни отзиви от приятели, роднини, съседи и бизнес партньори са най-добрия начин да се намери адвокат. Те няма пряк интерес – финансов или по друг начин – заради който да препоръчат определен човек и да ви информират за всички положителни или отрицателни неща, които може да срещнете в отношенията си с даден юрист или с адвокатска кантора. Въпреки че е изкушаващо да го наемете за вашия случай, това може да не е най-добрата стратегия. Ако препоръчаният специалист по право е специализирал в сфера на закона извън вашите нужди, той или тя може да не е компетентен да разгледа вашия конкретен правен въпрос.

Местни адвокатски колегии

Друга възможност за намиране на адвокат е местната адвокатска колегия kantoraivanova.com. Повечето окръжни и градски адвокатски колегии предлагат адвокатски услуги чрез сезиране на обществеността, въпреки че не е задължително да дават допълнителна информация за квалификацията. Съюзът на юристите в България е най-голямата юридическа неправителствена организация с над 2550 членове – юристи от всички правни професии, организирани в 40 дружества в цялата страна. Поддържа се база данни, която предлага помощ на потребителите, които търсят правна помощ.

Други адвокати

Самите адвокати често могат да препоръчат свои колеги в правните среди, които могат да ви помогнат с вашите специфични нужди. Правните кръгове са малки и повечето юристи ще знаят няколко свои колеги, които са специализирани в областта, в която вие търсите помощ. Те също така са наясно с репутацията на всеки адвокат в една конкретна практика.

Интернет

Броят сайтове с предположения за правна помощ, който ще ви излезе след търсене в интернет , чрез които можете да намерите адвокат е огромен. Например на kantoraivanova.com може видите сферите на дейност и да запишете час за консултация или да направите такава онлайн.

Безплатна правна помощ

Ако имате нужда от адвокат, но не можете да си позволите такъв, може да подадете молба до Националното бюро за правна помощ, заедно с необходимите документи, които удостоверяват правото ви на безплатна правна помощ. В такива случаи, след разглеждане на молбата и нейното одобрение, местната адвокатска колегия ще ви назначи служебен адвокат. Тази организация предоставя безплатна правна помощ на лица с ниски доходи в ненаказателни дела.

Ако търсите правна помощ, намирането на квалифициран адвокат е само първата стъпка.