Такъв атрибут не е просто дан на модата. Тези очила не са просто „слънчеви“, а преди всичко „слънцезащитни“. Те пазят очите ви от вредите на ултравиолетовото лъчение и от заслепяващото слънце.

Това вредно лъчение се подразделя на два вида – UVA и UVB. Първите лъчи увреждат ретината на окото и са в състояние да задейства процес на загуба на зрение. Такива лъчи нерядко причиняват и рак на кожата.

Ултравиолетовото излъчване не е в зависимост от сезона. Зимно време слънчевите лъчи чрез отраженията си от снега причиняват не по-малка вреда на очите, отколкото в летни дни.

В облачни дни зрението се нуждае също от подходяща защита, понеже облаците, които действително блокират слънчевите лъчи, пропускат свободно излъчването тип UV.

Ето защо най-важното е да изберем очила, чиято степен на затъмняване съответства на сезона.

Как да подберем очила по тип защита?

Главно е да проверите маркировката. Само лещите със знак UV-400 осигуряват 100% защита.

Колкото по-малък е номерът на маркировката, толкова по-слабо е предпазването.

За плажа е по-добре да си купите специална оптика.

Допълнителна защита осигуряват очилата с поляризирани лещи, които блокират отблясъците (бликовете) и така намаляват умората на очите на слънце.

Има ли значение материалът на очилата?

Лещите за очила традиционно се изработват от стъкло или пластмаса. В гамата на евтините модели за предпочитане са стъклени лещи поради това, че по-често са снабдени с UV-филтри.

Сред по-скъпите модели, материалът на лещите няма особено значение – стъклените и пластмасовите са оборудвани с необходимите противолъчеви филтри. Но с оглед на безопасността за предпочитане са  пластмасовите лещи – те се счупват по-трудно, затова и рискът за очите е определено по-малък.

По въпроса за рамките – тук имат значение само вашият вкус и бюджет. На пазара се предлагат многобройни варианти и модели с метални и пластмасови рамки, с всевъзможни форми и цветове.

Цвят на лещите

Цветовото нюансиране тук не е просто дизайнерски трик, а и реална помощ за очите в най-различни ситуации. За ярък слънчев ден са подходящи лещи със зелени, кафяви и сиви тонировки. Най-добър контраст осигуряват зелените, докато сивите най-слабо изкривяват реалната картина на цветовете.

Жълти лещи са крайно подходящи за мъгливи и облачни дни, също призори и по здрач, особено за колоездачи. Като блокират вредния за очите син спектър, жълтите лещи гарантират добър контраст при слаба светлина – но пък за сметка на това цветовото им възприятие е със значителни отклонения.

Сините лещи не са добър вариант, понеже не само нарушават възприемането на цветовете, но също така предоставят на синята част от спектъра свободен достъп до очите.

Червени лещи са също не особено удачна покупки. Въпреки, че е моден и предизвикателен, червения цвят изтощава очите и възбужда нервната система. Такъв аксесоар е подходящ само за краткотрайна употреба.

Комфорт при носене

Най-напред се убедете, че очилата:

– не падат и не се плъзгат по лицето, най-вече, когато се обърнете рязко или се наведете;

– не притискат носа и слепоочията. Помнете, че очилата практически не подлежат на амортизация (износване), затова и най-малкият дискомфорт е основателен мотив да търсите различна рамка.

Слънчеви очила в синхрон с формата на лицето

Мъжете и жените със заоблена форма на лицето обезателно е необходимо да потърсят очила, чийто дизайн е решен със заострени форми, също с квадратирани (почти, но не съвсем квадратни) или правоъгълни рамки – такъв избор визуално удължава малко лицето и ще балансира пропорциите.

За триъгълно лице (така нареченото „лице – сърце“) са подходящи модели с обли контури, стига да не са прекомерно големи.

На квадратни лица подхождат леки рамки, понеже тежките придават допълнителен обем на образа. Но миниатюрните очила в този случай също са не най-подходящата опция. По-добре потърсете очила с тънки, незабележими рамки, или модели без рамки.

По принцип избягвайте прекалено големите рамки, които изкривяват пропорциите на лицето и добавят излишен акцент върху скулите.

Източник : онлайн магазин за слънчеви очила OchilaBg.net

За статията:
Как да си подберем слънчеви очила?
Заглавие:
Как да си подберем слънчеви очила?
Описание:
Такъв атрибут не е просто дан на модата. Тези очила не са просто „слънчеви“, а преди всичко „слънцезащитни“. Те пазят очите ви от вредите на ултравиолетовото лъчение и от заслепяващото слънце.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: