Ако сте готови да поемете съдбата си във ваши собствени ръце, но не разполагате с нужния капитал да закупите франчайз или да отворите фирмен магазин, тогава може да обмислите идеята за стартирането на онлайн магазин. Когато магазинът ви е онлайн, можете да достигнете до милиони клиенти, вместо само няколко преминаващи минувача покрай търговския ви обект. Освен това няма да се налага да плащате всеки месец наем за обекта.

Няколко насоки за стартиране на онлайн бизнес:

1. Определете вашите продукти и услуги

Започването на онлайн бизнес ви дава предимството да имате достъп до милиони хора по целия свят, но за сметка на това имате и доста конкуренция. Без значение какво се опитвате да продавате, можете да бъдете сигурни, че още стотици други онлайн търговци имат подобна на вашата идея. Кое отличава вашия продукт от други подобни продукти на пазара? За да се отличите, първо трябва да обособите вашата ниша.

 • Да предположим, че продавате бижута – но това предлагат още хиляди други търговци. Какво прави вашия продукт различен? Уверете се, че продуктът ви сам по себе си е уникален и различен от тези на конкуренцията.
 • Бъдете експерт във вашата област. Дори ако самият продукт не е много уникален, вашата експертност тук може да се окаже ключовият елемент за успеха на неговите продажби. Например ако продавате продукти за грижа на кожата, добре би било да имате диплома в областта на дерматологията или естетическата медицина.
 • Проверете конкуренцията. Вижте какво все още не се предлага от тях и се постарайте да намерите начин да запълните тази ниша с вашия продукт.

2. Регистрирайте си фирма

Бизнесът ви трябва да бъде регистриран според българското законодателство, ако регистрирате фирмата си в България. Трябва да подберете подходящо име за фирмата и да се подадат всички нужни документи в Търговския регистър, за да може бизнесът ви да бъде легален.

 • Добре би било преди да си откриете фирма да имате разработен бизнес план. Вземете под предвид производствените разходи, разходите за доставка, данъците, уеб хостинг…
 • Научите какви са регулациите и правилата, и се старайте да се съобразявате с тях, за да не получите излишни глоби и наказания.

3. Регистрирайте си домейн

Това ще бъде името на вашия уеб сайт. Добре е то да съвпада с името на фирмата, но не е задължително. Домейнът трябва да бъде кратък и лесно запомнящ се. След като изберете подходящо име, вижте дали то е свободно и го регистрирайте.

4. Уеб хостинг услуги

В България има няколко много добри хостинг пръвайдъри – Superhosting.bg , Host.bg, ICN.bg

5. Създайте си сайт

Вашият уеб сайт трябва ясно да показва какво продавате. Той трябва да бъде професионално направен, така че да спечели доверието на вашите посетители и потенциални клиенти. Уеб сайтът трябва да бъде завладяващ, информативен, лесно да се навигира в него и клиентите лесно да могат да направят техните поръчки.

 • Дизайнът на сайта трябва да отразява продавания от вас продукт. Например, ако продавате златни бижута, добре би било дизайнът на сайта да отразява това, използвайки златиста и блестяща цветова гама, излъчваща стил и лукс.
 • Създайте онлайн портфолио. Без значение дали сте програмист, който е специализиран в Javascript, графичен дизайнер, работещ на час или водопроводчик, който е на разположение 24/7, добре е да имате портфолио с примери от вашата работа в сайта.
 • Не е нужно вие да правите дизайна на уеб сайта – съществуват много уеб дизайн фирми, които могат да създадат качествен и атрактивен дизайн.
 • Когато правите дизайна на сайта, трябва да знаете кое е най-важно. А най-важното е сайтът ви да бъде опростен и лесен за използване от потребителя.
 • Вашите клиенти трябва да могат с до 2 клика да попаднат на страницата, от която да направят тяхната поръчка.
 • В горната част на всяка страница трябва да се съдържа линк до количката за пазаруване, ако сайтът ви е онлайн магазин.
 • Бутоните следва да са достатъчно големи и лесно четими, а полетата за въвеждане на информация трябва да са също големи и лесно да се пише в тях.
 • Уверете се, че логото в горната част на страницата винаги води до началната страница.
 • Ако фонът е тъмен, използвайте светъл текст и обратното.

6. Ecommerce софтуер

Той ще ви е нужен, за да могат вашите клиенти да разглеждат продуктите ви, да въведат нужната информация и да направят сигурна и защитена поръчка. Софтуерът безопасно съхранява данните на клиентите. Не подценявайте тази стъпка, тъй като софтуерът, който ще изберете ще окаже голямо влияние по отношение на това колко защитени се чувстват клиентите, когато поръчват нещо от сайта ви.

7. Създайте разплащателна система

Внедряването на услуга като PayPal позволява приемането на буквално всякакъв вид дебитни и кредитни карти. По този начин разплащането става бързо, лесно и сигурно.

8. Добавете описание и снимки към продуктите си

Всеки продукт трябва да има качествено написано описание, съдържащо всички нужни детайли за дадения продукт. Освен това снимките трябва да са качествени и професионално направени.

9. Възползвайте се от социалните мрежи

Без значение какъв е бизнесът ви, ключът към интернет успеха е все повече хора да научават за вас и вашите продукти. Създайте си Facebook, Twitter и LinkedIn акаунт. Когато имате някакви новини, промоции, нови продукти и т.н., споделяйте ги в социалните мрежи.