Често получаваме по пощата въпрос по този начин: „Как да започнете бизнес, ако имате идея, какво да правите, но няма първоначален капитал?“ Този въпрос ме радва, това означава, че на пазара навлиза нов бизнесмен, чийто двигател работи върху намерения и идеи, а не върху „партийни пари“.

Актуални цени за регистрация на фирма, изцяло онлайн за цяла България!

Всъщност и при двата случая ще се срещнат трудности, но ако има начален капитал, осигуряват се лесен старт и големи рискове в развитието, а ако няма капитал (капитал), съществува риск да умреш, едва имайки време да започнеш.

Регистрация на фирма онлайн в София и в цяла България

Искам да посветя тази статия на онези, които имат идея за бизнес, но нямат ясно разбиране как да я реализират. И няма опит, който помага да „разнесете сламата“ там, където можете да паднете и дори да се изправите, но в … хм, мръсотия.

Начален капитал

Нека поставим всички точки върху „i“ – което означава „начален капитал“ . Когато ме питат къде да инвестирам 10 000 долара, обикновено отговарям на това в обучение. Тъй като 10 000 не е сума за начален капитал дори на малък бизнес. Това са джобни пари, семеен бюджет за месец, цена на употребявана кола – но не и „сума на инвестицията“!

Ако нямате поне $ 50 000 за начало, вие сте в позиция “без начален капитал за малък бизнес”. И трябва да планирате бизнеса си въз основа на тази ситуация.

И така, тук има стратегия за влизане в бизнес без капитал. Преди да започнете, трябва да имате бизнес идея, която

а) изглежда работещ

и б) ви вдъхновява.

Ако не обичате да правите нещо , не го правете. Както и да е, нищо добро няма да се получи. Намерете дейност, която ви привлича.

Златни правила

Първото правило е да не харчите пари, преди да ги спечелите. Много начинаещи попадат в този капан. „О, намерих бизнес идея, която е толкова брилянтна! Ще стана милионер, така че какъв е смисълът? Наемаме офис (все още има пари), наемаме служители (все още има пари), рекламираме (не знаем как да направим това, затова се доверяваме на рекламодателите – пари все още има, но не стигат), купуваме количка … Не, вече има проблеми с количката, бабата свърши. Ще купувам от първите продажби! ” Първи продажби. Купуваме количка. Ние се счупихме. Седим и мислим: какво сме сгрешили?

Първи продажби. Покупки. Какво да променим? Седим и мислим: какво сме сгрешили?

Моят приятел, бизнесмен , прекара половин година в ремонт на нает офис с кредитни пари, за да може веднага да „започне като възрастен“. Купих си красиви мебели и най-добрите компютри. Публикуван рекламен материал. Вербувах десет души. Всичко се финансира от инвеститори. И тогава изведнъж открих, че услугата (компанията предоставя услугите) не се продава. Той започна да измисля модификации на услугата „в движение“ по такъв начин, че да я купуват. И той би го направил, ако инвеститорите не бяха изчерпали търпението си и не бяха започнали да изискват пари. И тогава, според късмета, парите свършиха. Този бизнесмен изплаща дълговете, които създава през този период от няколко години.

Спомняте ли си анекдота за цигана, който е научил коня да не яде? Бях напълно свикнал, само че сега умрях в неподходящо време …

Едно от основните правила за управление на всеки бизнес е, че програмите трябва да се финансират сами. Съвременният свят е пристрастен към наркотик, наречен „кредит“. Как са живели хората, когато няма ипотеки и други дискотеки? Дали всички и винаги са набирали и печелили милиарди изключително чрез заемане на пари за начален капитал?

Съвременният свят е свързан с наркотик, наречен “кредит”

Представете си, че се озовавате в такова примитивно общество, в което няма „развити механизми за кредитиране“, търговци на наркотици, психиатри и други „помощници“ на съвременния бизнесмен. Как да започнете нещо? Просто. В диаграмата на стандартен бизнес процес, отразена във видео хода на организационната схема на Л. Рон Хъбард, продажбите вървят преди производството (в тази диаграма процесите преминават отляво надясно). Чували ли сте такава дума – „предплащане“? Това е, когато „вземате назаем“ не от банка, а от клиент.

Един от първите хора, които изучавах с административната технология на Hubbard, беше Bud Rikle . Американски бизнесмен, доктор и опитен бизнес консултант – по това време той е президент на компанията, която произвежда компютърни системи за управление на производствените процеси „Advanced Control Systems“. Той не беше основател на тази компания, само преди известно време беше помолен да спаси компанията от фалит.

Компанията дължи 6 милиона долара повече, отколкото тя имаше активи, делото беше в съда и подземният свят на фалита вече беше отворил устата си. Но WISE консултантът Бърнард Корман (Бъд) Рикле се спусна от небето като ярък ангел с огнена шпага в ръка. Беше твърде късно да се помогне със съвет, така че след като пое поста изпълнителен директор, Бъд взе спешни мерки, за да измъкне компанията от тежките й минуси. И първата дейност беше събирането на предплащане от потенциални клиенти на компанията. Забележка – на пазар, където не се приемат предплащания. Целият въпрос е доколко клиентите ви се доверяват. Разбира се, тук е работил професионалист, но въпреки това.

Компанията дължи 6 милиона долара повече, отколкото разполага с активи, делото беше в съда и подземният свят на фалита вече беше отворил устата си. Но ярък ангел с огнен меч в ръка слезе от небето …

След като събрал десет милиона долара предварително през първата седмица (Бъд направил това по телефона, тъй като хората били в различни щати), той незабавно изплатил дълговете на компанията, а за останалата част осигурил производството на това, което било платено предварително. Известно време не се говореше за заплата. Но шест месеца по-късно топ мениджърите на компанията получават заплата от около половин милион долара годишно. И Бъд стана съсобственик на компанията.

За статията:
Как да започнете бизнес с ограничени ресурси?
Заглавие:
Как да започнете бизнес с ограничени ресурси?
Описание:
Как да започнете бизнес, ако имате идея, какво да правите, но няма първоначален капитал? Златни правила. Първи продажби. Покупки. Какво да променим?
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: