Какво е качествен крем и как да го познаем?

В търговската мрежа се предлага такова разнообразие от бяла козметика – основно кремове за лице, че е наистина трудно и дори невъзможно да различим качествените от некачествените продукти. За голям брой потребители критерий за качеството на един крем е неговата цена, но истината е, че дори високата цена не ви дава никакви гаранции, че кремовете на даден производител са наистина добри.

Ако трябва да разграничим по най-простия начин добрия от неефективния крем, то първото, на което трябва да обърнем внимание е неговия състав. Колкото повече натурални растителни съставки съдържат кремовете за лице, толкова по-добре за кожата и обратно – синтетичните химически компоненти са не само неусвоими от кожата, но в много случаи са опасни за нейното състояние.

Натуралните кремове за лице – тези, разработени на базата на чисти био компоненти, които не съдържат вредните за целия организъм парабени са добрите кремове. Тях трябва да избирате, особено ако сте с проблемна кожа, склонна към възпаления, раздразнения и дерматологични заболявания. Широко използваните за стабилизиране на кремовете за лице парабени вредят на кожата, особено в комбинация със слънчевите лъчи. Дерматолозите смятат, че основната причина за появата на контактен дерматит са именно някои видове парабени, влагани масово в дневните и нощни кремове.

Какво действие трябва да имат кремовете за лице, за да бъдат приети за качествени?

Дневни, нощни, хидратиращи, стягащи, омекотяващи и подхранващи – видовете кремове за лице имат за цел да осигурят на кожата пълноценна грижа, но при някои продукти това е само привидно. Обещанието на производителя, изписано с големи букви върху опаковката на вашия крем не винаги отговаря на истината.

Дори наистина кремът против бръчки да съдържа оптималното количество колаген, той няма да направи чудеса за вашата кожа, защото е научно доказано, че колагенът не може проникне отвън, за да стигне до дермалните слоеве. Кремовете с антиоксидантно действие залагат основно на съдържащия се в тях витамин С, а такива можете да закупите и на съвсем достъпна цена. Не е задължително да се разорявате, защото ефектът ще бъде същият.

Действието, което задължително трябва да притежават добрите кремове за лице е дълбоката хидратация. Научните изследвания в последните години доказват, че добре хидратираната клетка е гаранция за гладка, свежа и омекотена кожа, затова избирайте кремове с добри хидратантни свойства, а не такива с наличие на голям брой непознати компоненти, защото не е забелязано те да действат по-добре, отколкото кремовете с по-прост състав.

Освен добрата хидратация, кремовете за лице трябва да покриват и една друга много важна функция – ефективна UV защита. Да, кожата ни се нуждае от слънце, но не всички слънчеви лъчи са полезни за кожата. Факт е, че UV лъчи с определена дължина на вълната действат разрушително на кожата, като ‘’изсмукват’’ влагата от клетките и причиняват пигментации и дълбоки бръчки.

Избирайки кремове за лице, дори когато смятаме да ги използваме през зимата е задължително да се уверим, че те имат добри хидратиращи и слънцезащитни свойства.  Дневният крем за лице трябва да бъде с SPF фактор поне 10-15, за да може да се запази влагата, осигурена от хидратиращите съставки, в противен случай няма да извлечете никакви ползи от употребата на крема, независимо колко скъпо сте платили за него.