Определете типа почва…

За правилното наторяване има едно основно правило и това е с точност да определите типа почва, която смятате да наторявате. Имайте предвид, че всяка почва си има своите силни и слаби страни и съответно нуждите на всяка почва са различни.

За да я наторите както трябва, то първо трябва да тествате какво съдържа и кое не достига във вашата почва. Така ще можете да изберете най-точния фертиайзер и съответно да наторите почвата така, че да бъде тя балансирана и да предложи отлична среда за развитието на всяко едно растение.

Определете нуждите на растенията, които ще отглеждате…

Всяко растение се нуждае от различни качества на почвата, ето защо изборът на подходящи торове трябва да се направи не само въз основна на това каква е почвата, но също трябва да се помисли и за това какви са индивидуалните нужди на растението.

Изчислете точното количество…

Растенията имат различни нужди, но едно е общото и то е, че никое растение няма да вирее добре ако прекалите с наторяването на почвата. Тя трябва да бъде много внимателно наторена, защото всеки продукт когато се прибави в излишък може да направи почвата неизползваема и да я повреди.

Какви са основните съставки в повечето торове?

Колкото и да варират торовете от един вид до друг, една обща черта ги обединява и тя е, че в повечето брандове задължително присъства една от съставките калий, азот и фосфор. Това са основни съставки в наторяването и трудно ще намерите продукт, който да не ги съдържа.

Защо торовете съдържат основно тези три съставки?

Всяка от съставките изиграва своята незаменима роля в процеса на наторяване. Ето какво е с точност значението на всяка една от тях:

  • Калият помага на растенията в процесите на хранене. Той помага на растението да абсорбира хранителните вещества по-лесно и ефикасно.
  • Азотът е от голямо значение за здравето на листата и благоприятства протичането на жизнено важни за растенията процеси, какъвто е фотосинтезата.
  • Фосфорът от своя страна се концентрира в развитието на здрава и силна коренова система и в това растението да даде по-пищни цветове и по-обилни плодове.

Всички типове торове ли съдържат всяка една от съставките?

Не всички торове съдържат всяка една от съставките, защото както вече споменахме, всяко растение има индивидуални нужди и освен това, растенията виреят в различна почва и при различни условия. Това означава, че в една почва може да има недостиг на дадена съставка, но всички други да са предостатъчно, което лесно може да доведе до пренасищане на растението, което не бива да се приема като правилно, а трябва много строго да се избягва.

Какво може да стане при пренаторяване?

Ако прекалите с торовете растението може да повехне и да загине, а почвата може да стане неизползваема за много дълго време. На пазара и в търговската мрежа се предлагат някои продукти за наторяване, които се считат за напълно безопасни, но в никакъв случай не бива да се прекалява дори и снай-екологичния тип тор.

Може ли положението да се поправи при пренаторяване?

Ако по някаква причина в почвата е попаднало прекалено голямо количество тор, някои производители считат, че това може да се поправи поне в известна степен с помощта на подходящите продукти. Не бива обаче да се разчита на евентуалната ефективност на продукти, които обещават да върнат почвата към нормалното и състояние. Почвата е богатство и като такова с нея трябва да се внимава изключително много.

Има ли момент, в който наторяването като цяло не е препоръчително?

Повечето специалисти препоръчват категорично да се избягва наторяване на растенията през сезона, в който те не са активни или по-точно през зимния сезон. На практика, в този период от годината растенията са в някаква форма на хибернация и те не се нуждаят от наторяване така, както биха имали нужда през пролетта, лятото или дори есента.

Съществуват ли торове с бавно освобождаване?

На пазара съществуват торове, които предлагат бавно освобождаване. Това означава, че растенията ще се подхранват много деликатно за дълъг период от време. Това гарантира първо, че растението няма да бъде пренаторено и второ, че няма да остане за дълго време без тор. А както сме казвали и друг път, при отглеждането на растения крайностите са нещо, което горещо се препоръчва да се избягва.

По-малко е по-добре от повече…

При растенията има един деликатен момент, който трябва да се знае от всеки. Тук става дума за това, че ако не сте напълно сигурни колко тор да добавите, то винаги по-малко е по-добре, отколкото да сложите повече от необходимото.