Всеки дом има специфична нужда от охлаждане и отопление, за да бъде комфортен. Това означава, че е необходимо да се монтират терморегулатори, за да се достига до желаната температура. Тези малки и много удобни устройства контролират отоплението и климатичната инсталация в домовете или офисите. Това вероятно са двата елемента, които натежават най-много в сметките за електричество. С повишаването на цените на електроенергията всеки може да се заинтересува от начина, по който работят терморегулаторите. Независимо дали вярвате или не, технологията, която използват, е доста проста, но и много интересна.

В търговската мрежа има много различни видове терморегулатори. Те биха могли да бъдат дигитални, с говорители, телефонни, както и такива за системно зониране.

Общ поглед към термостатите

Повечето терморегулатори, които се произвеждат в днешно време, са дигитални. Все пак по-старите модели на устройството могат да се срещнат в хотели или домове, построени преди повече години. Нека да започнем с обяснение на устройството на тези по-стари терморегулатори. Те съдържат стъклена капсула с малко живак. Това е течен метал, който провежда електричество, като едновременно потича като вода. В стъклената капсула има три жици. Един от тези три проводници преминава през цялото пространство на капсулата, като има постоянен контакт с живака. Вторият проводник свършва в лявата част на стъклената капсула така, че при накланяне на ляво жицата влиза в контакт с живака. Последният кабел завършва в дясната част на капсулата и влиза в контакт с течния метал при завъртане в тази посока.

В този вид терморегулатори има два термометъра. Този, който се намира в капака, показва температурата. Другият се намира в горния край на терморегулаторите от този вид и контролира системите за отопление и охлаждане. Тези термометри не са нищо повече от намотки от биметални нишки.

Детайлен поглед

Биметалните намотки са разработени в комбинация от два различни метала. Двата метала, които образуват намотката се свиват или разширяват, когато се изстудяват или нагряват. Всеки метал има специфичен рейтинг на разширяване. Това означава, че двата метала, от които е изработена тази част на терморегулаторите, са с различно поведение при нагряване.

В централната част намотката е свързана с лоста за регулиране на температурата. Капсулата с живака се намира в задната част на терморегулатора. Разположена е там, защото при разгъването на намотката или нейното свиване, тя се измества в ляво или в дясно.

В недигиталните термостати има два ключа. Те преместват метални топчета, които предизвикват контакта между различните трасета във вътрешността на терморегулатора. Единият от ключовете контролира режима (отопление или охлаждане), а другият контролира оборотите на вентилаторите.

Днешните терморегулатори

Това е основното устройство на термостатите, което с някои подобрения е пренесено и в модерната ера. Повечето терморегулатори, които се намират в търговската мрежа, са дигитални. Те са много лесни за използване и са в състояние да спестят много пари на собствениците на домове от сметките им за ток както през лятото, така и през зимата. Цените на устройствата варират в широки граници, терморегулатори могат да се намерят, както за 60 лева, така и за 250 лева. Изборът на пазара е много богат и всеки потребител може да намери продукта, който отговаря на изискванията и бюджета му.