Макар професионалистите отдавна да сервират червените и бели вина при перфектната температура в ресторантите, изглежда все още има една объркваща сива зона по отношение на това кое е най-добре. Преди няколко години инвестирах два лева в термометър, който може да не е модерна винена джаджа, но промени разбирането му за това колко важна е ролята на температурата, когато пием вино. Това значително увеличи удоволствието от пиенето на вино. Ако заложите на термометъра, да, майка ви може да ви обвини, че се превземате, а приятелите ви да извъртят очи, но нека да се захванем с важното: как да извлечете максималното от вашето вино.

Шампанското и газираните вина се сервират при температура 5 градуса. Няма нищо привлекателно в топлото и съвсем леко охладеното газирано вино. Тук няма спор. Или е студено та се пука, или не.

Белите вина като Совиньон Блан, Шардоне и Ризлинг трябва да се сервират при 7 градуса. Бутилката трябва да е студена на допир. Ако ги сервирате по-студени, като газираните вина например, макар и при само няколко градуса разлика, студът ще прикрие ароматите и ще подтисне вкусовете. Резултатът? Ще трябва да чакате, докато се затопли. Изключение към това е, ако сте край басейна при 34 градуса, тогава вероятно е по-добре да заложите на по-студеното.

Вината с плътно тяло като Сотерн и Шардоне и дори червени вина, като Божоле трябва да се сервират при 10 градуса. Студено червено вино? И още как. Макар тези вина да трябва да се охладят, понеже имат плътно тяло и гладка текстура, бихте искали да ги усетите, затова е и малко по-високата температура.

Любимото Пино Ноар. Със своята комплексност, меки танини и ярка киселинност, то върви на границата между червено и бяло. Виното трябва да е студено, но прекалено студено. Опитайте да сервирате при 7 градуса за оптимални резултати.

Последното може да предизвика известно объркване. Изглежда се носи градска легенда, че червеното вино – Каберне Совиньон, Мерло, Малбек, Бордо и Сира, трябва да се налива топло или при стайна температура. Всъщност в Чили някои дори слагат виното до камината, за да се стопли.

Това не може да е по-далеч от истината. Стайната температура едно време е била около 15 градуса, а не като днешните 20. Както причиняват тези 5 градуса разлика? Алкохолът става агресивен и се усеща горещ в устата. В крайна сметка подтиска вкусовете и превръща виното в небалансиран коктейл. По тази причина червеното вино се сервира при 15 градуса, като първоначално може да се усети студено, но към последната глътка вече се е затоплило.

Знам какво си мислите. Това е интересно, нямам с мен термометър, нито време да запомня всичко това. Какво да направя? Супер. Да кажем, че хладилника ви е на 7 градуса. Можете да държите вътре бялото вино и да пиете директно от там или да го оставите вътре час-два преди да го пиете, за да се охлади. Друг вариант е да го оставите в кофа с лед и вода за около 15 минути.

За червеното вино, сложете бутилката в хладилника за 30 минути преди да сервирате. Ако решите да използвате декантер, трябва да направите място и за него.

Експериментирайте и вижте дали ще започнете да усещате разликата. Първоначално може да изглежда излишно и дори нелепо. Когато опитате вино при подходяща температура, то става втора природа.

За статията:
Как се сервира виното
Заглавие:
Как се сервира виното
Описание:
Макар професионалистите отдавна да сервират червените и бели вина при перфектната температура в ресторантите, ето какво още трябва да знаете за сервирането...
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: