Очевидно е, че цената е различна, но има и разлики в дизайна и охлаждането на ротора, типа железни сплави, шума, износването и цялостната работа.

Добрите спирачки са от съществено значение за безопасното шофиране. Един от ключовите компоненти на дисковата спирачна система е роторът. При натискане на спирачките, уплътнителите изтласкват накладките срещу спирачните дискове (ротори), за да създадат триене и топлина. Това преобразува кинетичната енергия на движението в топлинна енергия, която роторите абсорбират и разсейват, за да забавят превозното средство.

Ако спирачните дискове не са в състояние да изпълнят задачата и не абсорбират и разсейват топлината ефективно, може да се увеличи разстоянието, необходимо за спиране на автомобила. Лошото охлаждане на ротора също увеличава риска от износване на спирачките поради прегряване на спирачните накладки и може да съкрати живота на самите накладки. Колкото по-топли са те, толкова по-бързо се износват.

Качеството на метала, от който е произведен спирачния диск, оказва голямо влияние върху неговия живот и неговата производителност. Икономичните дискове обикновено се произвеждат от най-евтиния железен скрап. Качеството може да е много непоследователно, като то варира от партида до партида и дори от един диск до друг.

Това може да създаде по-твърди места, които по-късно да предизвикат деформирации и пулсация на спирачния педал, тъй като роторите се износват. Прекалено меките ротори пък могат да се износят прекалено бързо, докато спирачните дискове, които са прекалено твърди, могат да увеличат износването на накладките, или да бъдат прекалено шумни. Отливките със ниско качество, при които липсва подходяща твърдост и здравина, също са по-склонни да се изкривят, или да се напукват при висока температура.

За съжаление, няма начин да се прецени качеството на спирачните дискове само по външния им вид. Икономичният ротор може да изглежда почти идентичен с този с първокласно качество, но металургията често е много по-различна. Има много различни степени на желязото, от които зависи качеството на самия диск. Специфичната металургия влияе и върху звуковите му качества, също така и върху твърдостта и устойчивостта на спирачния диск и дори характеристиките му на триене.

Някои икономични ротори също имат по-тънки повърхности от стандартните или тези с премиум качество, с цел намаляване на теглото и разходите по производство. Въздушният джоб между двете повърхности на спирачния диск е направен по-широк, за да се спестят няколко килограма желязо в отливката. Това намалява способността на спирачния диск да абсорбира и разсейва топлината, което пък увеличава риска от износване на спирачките при по-груба употреба.

Друга сфера, в която евтините спирачни дискове правят компромис с качеството, е в дизайна на охлаждащите ребра между повърхностите на ротора. Инженерите на оригиналните спирачни дискове се стремят да проектират специфични модели на перките за конкретни приложения на автомобилите. Броят на перките и начина, по който са ориентирани, влияе върху това колко добре диска може да разсее топлината. Икономичният ротор също така може да има по-малко ребра. Повечето премиум спирачни дискове следват оригиналния дизайн на оборудването и използват еднакъв брой перки и конфигурации, за да осигурят правилното и ефикасно охлаждане.

Подмяната на оригинални спирачни дискове, които имат 35 охлаждащи винта с по-евтини не оригинални, които има само 28 перки, може да не изглежда като голям проблем, но 20-процентното намаление на охладителната мощност може да направи голяма разлика при резки спирания.
За това когато ви се налага да замените вашите износени дискове най-добре не си правете икономия, а заложете на оригинални части. В каталога на Autoo.bg на http://autoo.bg/cat-спирачна-системагуми-и-джанти/спирачен-диск/ ще откриете голямо разнообразие от марки и модели спирачни дискове, подходящи за различните марки автомобили с гаранция за качество от доказани производители.

За статията:
Каква е разликата между евтините и оригинални спирачни дискове?
Заглавие:
Каква е разликата между евтините и оригинални спирачни дискове?
Описание:
Добрите спирачки са от съществено значение за безопасното шофиране. Един от ключовите компоненти на дисковата спирачна система е роторът.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: