Когато се изготвя един индивидуален и подробен хороскоп се взима предвид огромен набор от информация относно небесните тела и тяхното движение през зодиакалния кръг. Без тази информация един хороскоп не може да бъде пълен, точен и подробен и не би могъл да ни разкрие нищо повече от това, под кой зодиакален знак сме родени.

При изготвяне на хороскоп на първо място се разглежда позицията на слънцето спрямо зодиака към момента на нашето раждане. Това определя нашия зодиакален знак и е основно понятие в астрологията, познато още като натален или рожден хороскоп.

Не по-малко важно е да знаем своя асцендент, тъй като той ни описва много по-точно и подробно като характер и маниер на действие. Асцендентът или наричан още изгряващ знак е този знак от зодиака, който в момента на нашето раждане е изгрявал на изток от хоризонта, и за да се определи той, е важно да знаем точния си час и място на раждане.

Позицията на различните планети в нашата натална карта могат да кажат изключително много за това какъв ще бъде нашия живот, какви таланти ще притежаваме, дали и как ще ги приложим в живота си и дали ще бъдем успешни хора като цяло.

Всяка планета, разглеждана в един хороскоп носи различен заряд и нейното присъствие в наталната ни карта показва дали ще се радваме на късмет и щастие или животът ни ще бъде труден.

Освен в наталната ни карта, позицията на различните планети във всеки един от 12-те домове, присъстващи в астрологията определя успехите и неволите във всеки аспект от нашия живот. Например Слънце, намиращо се в 5-ти дом ни казва, че ще имаме щастливо семейство и любов, но ако там се е настанил Сатурн, то картината никак не е розова. Изобщо информацията, която един личен хороскоп може да ни даде е огромна, като количество и като важност.

Един добре изготвен хороскоп може да ни разкрие изключително много неща като на първо място ще ни помогне да разберем кои сме, на къде сме се запътили и как най-правилно да извървим този път.