С настъпването на пролетта идва времето за обновяване на цветната градинка с нови растения. Ще го направите много по-лесно и ефективно, ако първо обработите почвата, за да е рохка и да бъде обогатена с кислород. Едва след това трябва да я подхраните добре, защото минералите и хранителните вещества са извлечени от предишните растения.

При планиране на видовете растения, които искате да засадите, е добре да сте изследвали с какво рН е почвата ви, на какви хранителни вещества е богата, каква е нейната структура и пропускливост. Има растения, които изискват специални условия и съответно специални почвени смеси и субстрати.

Защо градината има нужда от обогатени почви и субстрати?

Почвата в градината често може да бъде прекалено бедна или да не е аерирана добре. В такъв случай тя не може да осигури правилен растеж и развитие на отделните култури. С помощта на обогатената почвена смес и почвен субстрат се осигурява благоприятна среда за:

  • развитие на корените, съхраняване на водата и добра аерация;
  • снабдяване с нужните хранителни вещества и минерали като азот, калий, цинк и др.;
  • защита на растенията срещу вредители с внесен естествен микробен модификатор;
  • увеличаване капацитета на растенията за усвояване на хранителните вещества и водата.

По-голямата част от субстратите са на база торф и към останалите им предимства може да бъде добавено и това, че не съдържат плевелни семена.

При засаждането на растения в градината е добре да не използвате субстрата самостоятелно, а да го смесите с градинска пръст.

Кои почви и субстрати може да използвате?

Днес в магазинната мрежа могат да се открият различни почви и субстрати, необходими за градинарска практика. Всеки любител или професионалист в тази област може да осигури пълноценно хранене на растенията си и правилния им растеж с някои от разнообразните продукти, предлагани в GrowMall:

Обогатени почви

Те са готови за използване и най-често за основа им служат различни видове торф. Почвен микс като например Microbial Mix ускорява метаболизма на растенията, а селектираният щам от микроорганизми намалява риска от поява на причиняващи болести опасни микроорганизми и гъбички.

Почвени субстрати

Пресаждането на растения се осъществява много лесно с помощта на кокосов субстрат. Добивите от него често превъзхождат тези от обикновената почва, а по се отнася до средната за кокосов субстрат цена, използването му е доста рентабилно.

Торфени пелети

Те са изключително удобен и сигурен начин да ги използвате за покълване на семена и вкореняване на резници с гарантирано качествен разсад като краен резултат.

За здраво вкореняване торфените блокчета ROOT!Т също дават отлични резултати.

Вермикулит и керамзит

Вермикулитът стимулира по естествен начин растежа, а глинените камъчета керамзит осигуряват стабилност  и висок воден капацитет. Интересувайки се от ориентировъчна за керамзит цена, ще се убедите в изключителната достъпност на продукта.

Освен субстрати с торфена органична основа, ефективен вариант е и минералната вата.

За добър старт на вашите растения може да си осигурите пропагатор 43 с прозрачен капак и два вентилационни отвора.

С качествените почви и субстрати на утвърдени производители, които ще откриете в GrowMall, растенията ви ще имат добра основа за растеж и ще бъдат здрави и силни.

За статията:
Какви почви и субстрати да използвате за градината си?
Заглавие:
Какви почви и субстрати да използвате за градината си?
Описание:
С настъпването на пролетта идва времето за обновяване на цветната градинка с нови растения. Ето защо градината има нужда от обогатени почви и субстрати...
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: