За съжаление, няма човек, който да е застрахован от повреди във ВиК системата. Такива могат да възникнат във всеки дом, по всяко време на годината и във всеки един момент от денонощието. Това означава, че в подобни ситуации, ако се случи непредвидимо, трябва просто да запазим хладнокръвие и да действаме разумно. Според metovik.com, ето какво трябва да се знае за ВиК повредите, за това кога, къде и как се случват най-често и как да се справим при непредвидена ситуация.

Водопроводната мрежа и студеното време…

Студеното време през зимните месеци е често срещана причина за аварии във водопреносната мрежа на големи и малки градове. Тъй като обикновено част от водопроводите се намират на малка дълбочина, през зимата е възможно при продължително застудяване и температури под нулата да се стигне до замръзване, което да причини спукване на тръбите. Това е често срещане явление в нашата страна, където температурите през зимните месеци падат доста под нулата. Като цяло ВиК системите са създадени да издържат на тежки климатични условия, но все пак това не е 100% гаранция, че няма да възникнат никакви проблеми.

Водопроводната мрежа и разместването на земните пластове…

Сред причините за повреди във ВиК мрежата доста често се споменава разместването на земни пластове. Понякога е достатъчно съвсем малко разместване или слягане за да се стигне до подобна авария. Интересно е, че за да се случи нещо подобно не е нужно да е имало земетресение, защото това всъщност може да стане дори и без да се е случвало нищо.

Повреди на водопреносната мрежа у дома…

Обикновено най-често повредите на ВиК инсталацията у дома се причинява неволно от собствениците на жилището. Не рядко се случва при опит за смяна на батерия и други подобни на пръв поглед рутинни дейности да се стигне до сериозни пропуквания и счупвания на части от инсталацията. Това би могло да се случи и в присъствието на живеещите, но понякога става и когато няма никой в дома или нощем. В такива случаи могат да възникнат сериозни наводнения. В подобни случаи обикновено се налага спешно да повикате водопроводчик, който да се справи с проблема.

Повреди във ВиК мрежата при ремонт у дома…

Често срещана картина е да се спука тръба по време на ремонт в двора на някой частен имот. Това е доста познато на много хора, които живеят в къщи, защото всъщност се е случвало на много повече хора, отколкото можете да си представите. Обикновено аварията става в моменти на извършване на някакъв ремонт в градината, в който се налага копаене. Става така, че по нещастно стечение на обстоятелствата работещите могат наранят водопровода по някакъв начин. Това може да причини сериозни щети и да остави домакинството без вода до отстраняване на аварията.

Кога се налага да подменим водопроводната система?

Много хора искат да знаят колко е дълъг живота на една водопреносна мрежа и трябва ли да сменят ВиК инсталацията през определен брой години. Макар и да звучи просто, този въпрос е доста сложен и много специалисти отказват да дадат конкретен отговор. на практика, водопроводната система е направена така, че да не се налага да бъде подменяна. Това обаче не изключва случайно възникнали аварии. Истината е, че една водопроводна инсталация на 20 години би могла да бъде далеч по-здрава, надеждна и качествена и такава, която е направена преди няколко месеца.

Какво да правим при авария на ВиК инсталацията?

Специалистите в ремонта и обновяването на ВиК инсталации съветват всеки човек да има някъде у дома под ръка телефонен номер на ВиК техник, който се занимава със спешни случаи денонощно. Така в случай на авария ще имате на кого да се обадите незабавно за съдействие. Разбира се, с повече късмет това може и никога да не се наложи, но все пак няма как да сте сигурни.

ВиК техник по време на ремонт…

Много често когато правите цялостно обновяване на жилището, в което живеете или пък конкретно ремонтирате банята, ремонтът няма как да се извърши без помощта на опитен ВиК специалист. Причината е, че обикновено се налага да се подмени не малка част от тръбите на водопроводната и канализационната система на дома, а това изисква не малко опит и умения. Понякога хората се захващат с това сами, но не е нужно много време за да се уверят, че това не е работа за неопитен човек и че ще си спестят доста грижи, ако просто потърсят майстор.