В живота на почти всяка двойка идва момент, в който се поражда желанието вече да станат родители. Но невинаги забременяването идва толкова скоро и често може да отнеме повече от очакваното време. В случай на проблемно забременяване е необходимо да се потърси своевременна помощ от репродуктивен специалист. Намесата му е особено важна, ако дамата е имала спонтанен аборт или е в напреднала възраст.

Процесът на забременяване е сложен и зависи от различни фактори. Важно е яйцеклетките и сперматозоидите да са здрави, фалопиевите тръби да имат нормални функции, яйцеклетката да бъде оплодена от качествен сперматозоид и прикрепвайки се към матката, да продължи нормалното си развитие.

Сред причинителите на репродуктивни неуспехи могат да бъдат:

Нарушения в овулацията

Това е една от най-честите причини за трудно забременяване. Нарушената овулация означава, че от женския организъм не се освобождават достатъчно здрави клетки. Нередовният месечен цикъл е сред основните признаци за нарушения в овулацията. Причина обикновено е хормоналният дисбаланс, като сред хормоните с ключово значение са естроген, LH и FSH.

Стерилитет

За стерилитет се говори в случаите, когато бременност не настъпва в продължение на 1 г. при жени под 35 г., въпреки редовните и непротектирани полови контакти, или до 6 месеца при по-висока от тази възраст.

Като основни причини за безплодието при жените е възможно да бъдат патология на яйчниците или на маточните тръби, заболявания на шийката на матката или влагалището. Проблемът обаче може да бъде и на психична основа.

Ендометриоза

При това състояние извън матката започва образуването на подобна на ендометриума тъкан. Тя може да бъде не само върху яйчниците и фалопиевите тръби, но да засегне и пикочния мехур и червата.

Ендометриозата може да бъде придружена и от „шоколадови кисти”, които пречат да се освободи яйцеклетката и да се придвижи към фалопиевите тръби.

Синдром на поликистозни яйчници

От подобен синдром страдат близо 10% от жените по света. За състоянието е характерен хормоналният дисбаланс, пораждащ засиленото производство на тестостерон. Процесът е пречка за овулацията и води обикновено до наднормено тегло, нередовен цикъл, силно окосмяване или акне.

Нездравословно хранене

Когато жената иска да забременее, особено внимание трябва да обърне на храненето. Важно е да си осигури богат набор от витамини, минерали, фибри и др. – основно от плодовете и зеленчуците, но и пълнозърнести и млечни храни, риба, ядки и т.н. Пиенето на много вода също е важно. Основното е да не се допуска наднормено тегло, а ако жената е с тегло под нормата, което също е проблем понякога, трябва да увеличи калорийния прием в разумни граници.

Автоимунни заболявания

Някои автоимунни нарушения също могат да повлияят върху репродуктивната функция. Това са диабет или ревматоиден артрит, заболявания на щитовидната жлеза и др. За някои от тях е характерен хормонален дисбаланс.

Сред останалите причини, които биха повлияли неблагоприятно върху усилията на жената да забременее, са стресът, недостатъчното количество сън, злоупотребата с алкохол и цигари и др.

Грижата за женското репродуктивно здраве включва редовното посещение на гинеколог, който при откриване на проблем, ще насочи жената и партньора ѝ към репродуктивен специалист за по-точно диагностициране и предприемане на терапия.

За статията:
Какви са пречките при забременяването?
Заглавие:
Какви са пречките при забременяването?
Описание:
В случай на проблемно забременяване е необходимо да се потърси своевременна помощ от репродуктивен специалист. Сред причинителите на репродуктивни неуспехи могат да бъдат...
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: