Охраната посредством видеонаблюдение се налага все повече в различни сфери от живота, независимо дали говорим за наблюдение на частен, или бизнес имот. Преди да направите тази крачка трябва да знаете, че снабдяването с камери съвсем не е достатъчно за изграждане на функционираща система за видеонаблюдение.

За улеснение на гражданите, много фирми предлагат готови конфигурации, чиято цена обикновено е и по-ниска, но и покрива по-ниски изисквания. Ако вие решите да не се възползвате от тази услуга и предпочетете сами да направите избора на различните части в системата за видеонаблюдение, то трябва да сте запознати какво точно включва тя.

1. Камери

Без никакво съмнение, когато говорим за наблюдение от този вид, без камери то не може да съществува. Какъв ще бъде нейният вид е ваш избор, който трябва да се съобрази със спецификата на конкретното помещение – местоположение на камерата, обектив, резолюция, обхват, нощно виждане и прочие.

2. Записващо устройство

Камерите на практика ще са нефункционални без записващото устройство. Има няколко вида, като най-масовият е DVR. Той е съвместим само с аналогови камери. При положение, че вашите са IP, то тогава трябва да се снабдите с NVR. Третият вид записващо устройство работи и с двата вида камери – HVR (хибриден рекордер)

Също толкова важно за избора на рекордер е броят на камерите, свързани към него. Записващите устройства имат канали, който определят точно това изискване. Те биват с 4, 8, 16, 24 и 32 канала.

3. Кабели и конектори

Осъществяването на преноса на информация от камерите към рекордера е посредством кабели. Те биват :

–              Коаксиален

–              LAN кабел

–              FTP и др.

Конекторите осигуряват правилната връзка между кабела и камерите, записващото устройство и захранването. Те биват: 

–              Захранващи букси

–              Видео балуни и др.

Има случаи, при който се продават направо окомплектовани кабели с конектори, но в други вие трябва да си ги набавите поотделно. Най-разпространените са BNC конектори и се разделят на различни видове според нуждите на системата за видеонаблюдение.

4. Захранване

Нужната ви информация тук с отнася до захранващия блок. За да определите правилно мощността му трябва да се съобразите с броя на камерите. Освен това трябва да оставите и захранване в резерв. Ако не го предвидите, ще се стигне до претоварване на системата за видеонаблюдение.

5. Хард диск

Какъв ще бъде капацитетът на хард диска всеки човек може да прецени сам за себе си. Поради тази причина, той не винаги присъства в елементите на една готова система за видеонаблюдение, но това съвсем не означава, че не е задължителен. Без хард диск рекордера не функционира и няма как да не си набавите такъв.

В тази статия съвсем накратко ви представихме задължителните компоненти на една система за видеонаблюдение. Тя може да бъде обогатена и с допълнителни елементи – монитор, микрофон и други. Всичко зависи от вашите изисквания и възможности.