Козметиката е едно изключително широко понятие, което обхваща невъобразимо голямо разнообразие от продукти, чиято основна и крайна цел е обикновено да се достигне до разкрасяване, поддържане и подобряване на външния вид, както и до почистване, освежаване и по-приятен аромат на човешкото тяло. Към термина козметика можем да включим всички продукти, за които човек може да се сети, без значение дали това са кремове, шампоани, балсами, лосиони, грим, парфюмерия и какво ли още не. Козметиката може да е за лице, за ръце, за крака, за тяло, за зъби, за коса, за нокти и с куп други най-различни направления. Козметиката може да бъде разделена според пола – съществува козметика за жени, но и такава за мъже. Може да бъде за деца или за възрастни, както за хора на сходна възраст, но от различни възрастови подгрупи (например за жени от 25 до 30 или от 30 до 40, което се забелязва основно при кремовете, които се борят със стареенето).

Според Американската агенция по храните и лекарствата, козметиката е продукт, чиято цел е разкрасяване и почистване на тялото, подобряване на външния вид цялостно, но без да се стига до промяна в структурата на тялото или неговата функционалност.

Обикновено в повечето случаи козметиката не е лекарствен продукт, който да лекува даден проблем, макар че има и изключения. Такова изключение може например да е медицински тестван шампоан против пърхот или косопад, както и например крем против акне, който се стреми да третира конкретен медицински проблем. В повечето случаи обаче, козметиката се концентрира върху външните и естетични фактори и няма за цел да лекува от възникнали или хронични заболявания.

Според своя произход козметиката може да бъде натурална или пък такава, която се създава по химичен път в лабораторна среда, без да се ползват естествени продукти. Не малко продукти попадат на средата между двете групи и съдържат сложна комбинация от естествени и химически създадени съставки. И трите вида си имат своите привърженици и почитатели. Не малко хора търсят така наречените био продукти, в които няма изкуствени съставки и всичко, което се съдържа е натурален природен продукт. Други пък предпочитат химически създадените продукти, тъй като считат, че те са по-силни, концентрирани и ефективни.