На пазара у нас вече се предлага огромно разнообразие от интериорни врати и днес почти никой не поръчва индивидуална изработка, освен ако просветът (отворът за вратата) не е с нестандартни размери и форма. В повечето жилища отворите за вратите са стандартни, което дава възможност да се закупят готови модели, които да сложат финалния щрих в обзавеждането.

Какви интериорни врати се предлагат в момента?

Важно е да се знае, че предлаганите у нас интериорни врати се делят на две основни подгрупи: готови за монтаж врати и такива, които се нуждаят от допълнителна обработка. Готовите модели не се нуждаят от допълнителни корекции, като изрязване на отвори за брава, насрещник и панти. Те са именно това – готови за монтаж и придружени от всички допълнителни компоненти – брави, заключващи системи, каси, прагове, уплътнения и т.н.

Втората подгрупа представляват полуфабрикати (основно модели, внасяни от Китай, Индонезия и Канада), нуждаещи се от допълнителна обработка, която да им придаде завършен и цялостен облик. Тези интериорни врати се предлагат много по-евтино, точно защото са в незавършен вид. Това ви дава възможност да изберете покритието, което ще бъде най-подходящо за конкретното помещение, както и цвета, който ще се вписва най-добре към околната обстановка.

Защо цената не е първото, което трябва да гледаме?

Избирайки интериорната врата единствено по цената, можем много да сгрешим, защото по-ниската цена говори и за по-ниско качество на материалите, изработката и поддържащите компоненти. Ниското качество определя не само експлоатационния живот на вратата, но и нейната функционалност. Слабата сглобка ще доведе до увисване и трудно движение на крилото, което означава, че вратата няма да може да се затваря добре и няма да изпълнява основните си функции.

Качество на покритието е изключително важно

Покритието на интериорната врата е особено важно, защото с времето тя може да намали значително естетическата стойност на цялото помещение и дори на жилището. Разликата в цената на скъпите покрития и евтините варианти е съвсем малка, затова не е оправдано да рискувате да закупите некачествен модел, който ще се наложи да ремонтирате или подмените след само 2 – 3 години.

Всички видове обкови, заедно със шпакловката на крилото и завършващия лак прибавят към стойността на вратите. Както при входните, така и при интериорните врати, тези компоненти определят не само визията, но и работата на вратата, затова никога не правете компромис с качеството за сметка на цената.

Професионалният монтаж определя експлоатационния живот на вратите

От това кой ще монтира вашите интериорни врати зависи, колко добре ще функционират и колко време ще работят безпроблемно. Безсмислено е да закупите модел с високо качество, ако смятате да поверите монтажа на неопитен монтажист. Това дори може да доведе до фатално повреждане на скъпата врата.

При избор на интериорни врати имайте предвид, че стойността на монтажа не е включена в цената на вратата. Разбира се, колкото по-качествена е една врата, толкова по-добре ще работи, защото добрата изработка създава условия за по-лесно и стабилно монтиране. Най-добрият вариант е да поверите монтажа на фирмата, от която сте закупили вратата. По този начин, при дефект или несъответствие, ще можете да се възползвате от подмяна или от отстъпка, в случай на допълнителни корекции.