Според специалисти от водещи ддд фирми, кърлежите са определено един от най-опасните вредители. Те обикновено чакат плячката си неподвижно на връхчето на някое стръкче трева или друго подобно място, а когато търпението им се възнагради, те намират място по тялото на жертвата си, на което кожата е по-фина.

Там се прикрепват като вкарат главата си под кожата и започват да пият кръв докато не се наситят. След това се освобождават и намират място, на което да храносмилат за много дълъг период от време. Бедата е там, че докато пият кръвта на своя приемник, те могат да го заразят с куп опасни болести, сред които небезизвестната лаймска болест.

Кога се появяват кърлежите?

Повечето ддд фирми споделят мнението, че обикновено кърлежите представляват най-голям риск за хората през пролетта, макар че лятото и част от есента също спадат към активния сезон за тези паякообразни. Пролетта с мекото си време, все още не много силна слънчева светлина и умерени температури предлага най-добри условия за кърлежите. Освен това, те са любители на по-влажното време и това прави пролетта още по-предпочитана от тях.

А ако добавим и слабостта им към това да се разпространяват по свежи и зелени полянки, тогава положението става направо трагично. Обикновено, единственият сезон през годината, в който е практически невъзможно да се натъкнете на кърлеж е зимния сезон. По тази причина, най-доброто време за третиране против кърлежи и обработване на зелените площи от ддд фирма е пролетта.

Еднократно ли трябва да се третира градината?

Специалистите съветват да използвате един или два пъти услугите на ддд фирма за да се унищожат всички кърлежи, а след това да поддържате периодично градината си със свои собствени сили, като така ще предпазите от последваща поява на кърлежи скоро след това. Причината поради която е нужна известна рутина е, че обикновено отровата против кърлежи се отмива при първия по-обилен дъжд.

Има ли по-рискови и по-малко рискови места в двора?

Според повечето ддд фирми, определено има по-рискови и по-малко рискови места в двора на всяка къща. Най-рискови обикновено се сенчестите места под короната на дърветата, както и по-сенчестите места край основите на сградата. Освен това, ако някъде из двора има по-дълбока трева, особено ако наоколо има и животни, тогава на лице е един огромен риск от завъждане на кърлежи.

Как идват кърлежите в градината?

Кърлежите имат различни начини на придвижване, но рядко разчитат на собствените си умения, защото те самите са изключително бавни и трудноподвижни. Най-често използват кучета и котки, към които се прикрепят и след това бързо достигат от алеята в парка, по която сте минали с кучето до вашата градина.

Когато кърлежите се освободят, те могат да паднат в тревата в двора ви или още по-лошо – в стаите на вашия дом. Експертите от ддд фирмите, които имат по-дълъг опит в бранша, обикновено са виждали абсурдни места, на които могат да се открият кърлежи, като много често те могат да се видят във вътрешността на дивана или дори в леглото около матрака, когато там е имало домашни любимци.

Риск носят и птиците. Макар че те рядко стават жертва на кърлежи, това не е невъзможно и в такива моменти обикновено най-лошото е това, че птиците могат да достигнат до места дори по високите етажи по сградите, където кърлежите преди никога не са се появявали.

Можем ли сами да се справим с кърлежите?

Като цяло, много по-добре е да се справите сами, отколкото да оставите положението само да се влошава. Въпреки това всички експерти в областта съветват в случай, че забележите кърлежи у дома, то незабавно да поискате съдействие от някоя ддд фирма, на която имате доверие.

Как да изберем ддд фирма?

При всички положения, винаги най-добре е да разчитате на препоръки от близки хора, но в случай, че такива препоръки не можете да получите от приятели и роднини, тогава просто разгледайте мненията в интернет и вижте какво препоръчват потребителите и какви впечатления имат от различните фирми.