Децата и домашните любимци са двете най-големите радости в живота. Тази дружина обаче е особено голяма заплаха за благополучието на килимите в жилището, повече отколкото слънцето, препаратите за почистване и водата. С децата и животните вкъщи често се случват ситуации, които имат разрушителни последствия за килимите. Първото е замърсяването – дали ще повърнат или ще се изпуснат върху килима, пораженията са тежки. Петната излизат трудно, а дори и да се почистят, често остават миризми, които могат да се отстранят само с химическо чистене.

При покупка на нови килими за къща, в която съжителстват “мирно” деца и домашни любимци, се избират най-практичните и лесни за поддръжка. Това са изкуствени машинни килими, които са леки, тънки и се перат безпроблемно. В магазините за домашни любимци се продават препарати, които отклоняват животните от намерението да използват килима за тоалетна. Има и средства, които им пречат да изпробват зъбите и ноктите си върху тях.Препаратите може да възпрепятстват животните да се изхождат върху килима, но не влияят на децата по същия начин. Така че, ако малките палавници още се напикават, най-добре е да бъдат с памперси, за да не цапат килимите.

Котките, за разлика от кучетата не се впечатляват особено от отблъскващи препарати. За тях най-доброто лекарство против точене на нокти върху килима е спреят с обикновена вода – когато животното започне да дращи, просто се напръсква с пулверизатора и така няколко пъти, докато разбере. Котките са интелигентни и бързо възприемат, че не е подходящо да си точат ноктите там.

Децата много обичат да си играят върху меките детски килими в стаята им и не само там. Те се наместват навсякъде, където е меко, топло и приятно за сядане и лазене. Само че, не сядат просто така – отиват върху килимите с играчки, боички или с нещо за ядене в ръцете. Всичко това скоро попада върху килима и се размазва за ужас на домакинята. Затова докато децата са малки, най-добре да няма много скъпи килими на пода. Същото е и ако в къщата има домашни любимци. Просто е кощунство един скъп, персийски килим да се остави на произвола на съдбата, когато къщата е пълна с деца, кучета и котета. Вместо постоянно да бъдат наказвани и ограничавани децата и домашните любимци, по-добре е да се купи по-евтин и практичен килим, върху който да си играят на воля.