България е красива планинска страна. По-голяма част от нейната територия е заета от планини съсредоточени предимно в южната част на нашата страна. Най-голямата планинска верига, която разделя България на две части е Стара Планина. Планинските курорти се посещават и през лятото, и през зимата като всеки сезон ни дарява с  много изненади, прекрасни мигове, много вълнение и други чудесни емоции.

Някои от почиващите предпочитат зимните планински курорти заради ски пистите и приятното забавление от този вид спорт. Освен ски спорта в курортните центрове има и други начини за забавление през студения сезон. Няколко са курортите в България, които привличат туристи  от близки и далечни страни. Ски сезонът започва от декември до април. Независимо от природните условия всеки курорт осигурява необходимата снежна покривка,  за да се забавлявате и изпитвате истинско удоволствие от почивката си. Със специални съоръжения те поддържат снежното нивото по пистите  и така засилват настроението и удоволствието от този прекрасен спорт. Ние разполагаме с много красиви и добре уредени планински курорти.

Най-известни са Боровец, Пампорово, Банско.

Боровец е най-големия  наш зимен курорт. Намира се в Рила, в подножието на връх Мусала и е курорт от голяма величина. Пистите са старателно поддържани и подходящи за много ски спортове. Както във всички зимни курорти, така и тук има съоръжение за изкуствен сняг, което ще гарантира вашето забавно прекарване в курорта. Курортът осигурява приятни условия за алпийски ски, разни видове скокове и други видове игри. Има спортно училище за обучение на ски и сноуборд. Центърът осигурява и детски градини за курортистите с деца. Има различни забавления било със моторна шейна или преход през планината  със снегоходки.

Пампорово са намира в Родопите,  а зад него се гордо се издига връх Снежанка, част от стоте национални туристически обекта, от където започват и ски пистите на курорта. Пистите с различни и пригодени на всеки по възможностите. Има и писти за начинаещи, за бягане и за сноуборд каране.

Банско е курортен град, който се намира в Пирин. Старинен град с прекрасни  стари къщи  и традиции и  прекрасна природа, която омайва всеки посетител. Банско е родното място на Неофит Рилски, Паисий  Хилендарски и Никола Вапцаров. Ски пистата е много дълга, оборудвана със съоръжение за сняг и осветена много добре, свързвайки се със самият град. Тук се наблюдава интересно преплитане на стари сгради и  традиции с новите  идеи  за модерен начин на живот и построяването на нови модерни съоръжения. Курортът е отдалечен от града и това е наложило построяването на лифт, който да отвежда посетителите до него. Ски пистите са доста разнообразни и осигуряват приятни емоции на своите посетители. Има изграден и сноуборд парка  за любителите на сноуборд.

И не на последно място – нашата спа столица – Велинград, който има уникален климат, помагащ на различни заболявания. Неговите минерални извори лекуват почти всичко. Това го прави предпочитан за българските и чуждите туристи, които могат да се насладят, освен на невероятната природа и на офертите за ваучери за почивка във Велинград.