Посегателствата над живота и собствеността на съвременния човек доведоха до нуждата от ефективни системи за сигурност, с които да се осигури максимално спокойствие и пълен контрол. В областта на сигурността се работи толкова уселено, че можем спокойно да кажем, че ежедневно на пазара излиза нова, по-модерна и по-ефективна високотехнологична система за охрана.

В съвременния живот все по-рядко се използва физическа охрана и все по-често се въвежда в експлоатация вид охранителна система, която да осигури строг контрол над потока от преминаващи, да ограничи достъпа на лица с недобросъвестни намерения или да улесни таксуването в зоните с платен достъп. Тук ще разгледаме най-масово използваните системи за сигурност и ще посочим техните най-важни предимства.

Видеонаблюдение

Охранителните камери са първото нещо, което изниква в съзнанието на повечето хора, когато се спомене думата “охрана”. Те са и тези системи, които навлизат все по-масово в нашия живот. Очите на камерите за видеонаблюдение ни следят на пътя, на улицата, в магазина, в обществени и административни сгради, а все по-често и в жилищни блокове и частни домове.

Системите за видеонаблюдение варират, като големина и принцип на работа, но те най-общо се състоят от различни като вид и брой камери за наблюдение, свързани на някакъв принцип към определен вид записващи устройства. Заснетото от камерите може да се наблюдава както в реално време, така и на запис, който системата съхранява за различен период от време, в зависимост от капацитета на паметта на видеорекордера.

Модерните системи за видеохрана дават възможност да се наблюдава охранявания обект изцяло през интернет, като това може да става по всяко време и от всяка точка на Земята. Системите за видеонаблюдение могат да бъдат скрити и открити. Те могат да осигурят ясна картина не само при добра осветеност, но и  детайлно изображение при пълен мрак. С камери за видеонаблюдение си служат все повече работодатели, за да следят действията на своите служители.

Системи за контрол на достъпа

Системите за контрол на достъпа представляват съвкупност от електронни механизми, чрез които се ограничава достъпа на неоторизирани лица в дадена сграда, помещение или съоръжение. Те осигуряват електронно заключване на врати, бариери и асансьори, като отключването става с помощта на специално четящо устройство – картов четец, четец на биометрични данни, клавиатурно устройство (с въвеждане на код) или чрез електронни чипове.

Системите за контрол на достъп се ползват еднакво успешно на места с платен достъп и в сгради с обществено, административно или бизнес предназначение. Навсякъде, където е необходимо да се ограничи достъпа или да се осигури строг контрол над преминаващите (включително контрол на работното време), тези системи присъстват задължително.

Домофонни системи

Домофонните системи са най-достъпни и най-масово използвани от съвременния потребител. Те осигуряват две много важни предимства – пълен контрол над лицата, стоящи пред врата ви и максимално лесно пропускане на тези, които решите да приемете в дома си.

Чрез видеодомофонните системи, вие можете да чуете гласа или да видите лицето на човека, който звъни на врата ви и да решите дали да го поканите да влезе. Самото отваряне на входната врата може да стане с помощта на системата, което ви спестява нуждата да слизате по стълби или с асансьор, когато живеете в жилищен блок или кооперация.