Чужденците обичат България – това не е новина. През последните около 20 години туристопотокът неизменно се увеличава всяка година, въпреки трудности и форсмажорни обстоятелства от различно естество, дори въпреки военни действия и терористични актове. Към момента чужденците, които годишно посещават България по една или друга причина, се равняват приблизително на населението на страната – около 7 милиона годишно са туристите, бизнесмените и транзитно преминаващите през България чужди граждани.

През последните 10 години все по-значителна е тази група чужденци, които посещават България, защото притежават собствени имоти в страната ни. В медиите през няколко месеца се мяркат съобщения, че няколко стотин хиляди руснаци са закупили апартаменти по българското Черноморие. През пролетта на 2014 година руския консул във Варна спомена цифрата 500 хиляди – толкова на брой са имотите, притежавани от руски граждани на територията на България.

Оказа се, че не само обикновените руснаци харесват българските плажове и морски курорти. Според имотните декларации на политици и чиновници за 2013 година се оказва, че 176 висши руски държавни чиновници притежават имоти на територията на България. Заместник министри, депутати от руския парламент, губернатори, кметове на големи градове, началници на комисии, агенции и всякакви държавни структури – такива са хората, които са предпочели да си купят български имоти. Най-предпочитан район за покупка на имоти – Бургас и Бургаска област.

Но далеч не само руснаците насочват вниманието си към българските имоти. България може да няма перфектно реноме в Европа и света, но едно е сигурно – българските имоти са най-евтините в Европейския съюз и едни от най-евтините в света. Същото важи за данъците – в България те са едни от най-ниските, а и поддръжката на жилищата е от най-евтините. Ако средната цена на жилищата в България през 2014 година е около 900 лева (450 евро) на квадратен метър, то цените например в Русия, във Франция, във Великобритания са по десет и повече пъти по-високи.

Затова не е чудно, че VIP персони от цял свят се интересуват от покупка на имот в България. Руската поп-икона Филип Киркоров вече притежава 20 жилища в България. Популярния екстрасенс от близкото минало Кашпировски, притежава къща в Равда. Холивудският екшън-герой Долф Лундгрен има апартамент на морето в Свети Влас. Чуха се слухове, че самият Рамбо – Силвестър Сталоун, е оглеждал терен в Созопол, на който смята да построи разкошна вила. А вокалистът на легендарната група Юрая Хийп – Джон Лоутън, отдавна посреща Джулая на българския бряг, защото от години притежава имот на нашето Черноморие.