Колко често сменяме парфюмите си?
– Никога, рядко, понякога или пък много често?
Защо трябва изобщо да сменяме уханието си?

Тези и още въпроси изникват в бързината, докато размишляваме на въпроса „Колко често сменяме своите парфюми?“ и честно казано отговорът е доста логичен…

Колко често сменяме парфюмите (уханията) си?

Хора много, нрави двойно повече! Дамите обикновенно сменяме своите парфюми доста по-често отколкото господата го правят. Поради тази причина ние имаме леко предимство, ако мога да го нарека така, пред сетивността на силният пол.

Дамите обичаме да сменяме парфюмът си в зависимост от облеклото, повода и просто ей така – за настроение, докато господата най-често се придържат към стилът си! Според проучвания мъжете си купуват парфюми предимно след като са усетили ухание, което им харесва повече или просто е достатъчно различно от тяхното, това се случва рядко, но средно веднъж годишно. Нежният пол пък явно имаме слабост към уханията и средно годишната смяна на аромати се случва 2-3 пъти.

Както виждате дамите сменят два пъти повече парфюмите си, но това достатъчно ли е?

Дори и с голямото превъзходство в честотата на смяната на парфюми, дамите също изостават от абсолютният минимум, който е 3 парфюма или по-скоро 3 различни аромата!

Защо изобщо трябва да сменяме различни аромати?

Честотата на смяна на уханията експоненциално увеличава усещанието, което те оставят върху нас. Спомнете си първият път, в който сте помирисали парфюмът си! Сигурно си спомняте, че той е бил доста по-различен или поне впечатлението, което е оставил върху вас е било различно, но именно заради това впечатление сте го избрали нали?

Според проучвания, проведени за да се установи зависимостта между свикването с аромата и усещанията ни за мирис, и резултатите които те са дали, можем да изведем следните зависимости:

  • Колкото по-често сменяме парфюмите си, толкова по-чувствителни ще сме към тях;
  • Колкото повече количество парфюм нанасяме, толкова по-бързо губим чувствителността си;
  • Ако добавяме нотки към парфюма си или дори смесваме 2 парфюма, толкова по-изострени ще са сетивата ни.

Колко често трябва да сменяме своите парфюми и ухания?

Както споменахме минимумът парфюми, които трябва да притежаваме са 3, но това не означава, че в един ден трябва да се пръскаме и с 3-те!

Според проучванията, за които стана на въпрос по-горе оптимумът за смяна на парфюми, с който трябва да се съобразяваме е минимум 2 пъти седмично, тоест в една седмица трябва да сменяме поне 2 ухания, а абсулютният максимум на честотата не трябва да надхвърля 2 ухания в един ден.

Ако искате да разберете още по темата, можете да преминете към parfumite.info