Социалните мрежи имат все по-разрастващо се влияние в ежедневието на всеки. Това обаче е промяна, която е валидна и за бизнеса. Връзките от социални мрежи, които могат да се нарекат и сигнали от социалните мрежи, придобиват и значение за SEO оптимизацията. Бизнес сайтовете вече имат Facebook страници, Twitter профили, както и регистрации на много други места.

Въпросите

Един от най-важните хора в света на SEO оптимизацията, MattCutts, инженер от Google, който се занимава с алгоритъма на търсене, обясни влиянието им. Материалът беше публикуван на официалния блог на Google.

Matt Cutts дава подробен отговор на въпрос, който е зададен от читател, който иска да подобри SEO оптимизацията на сайта си. „Facebook и Twitter заемат ли част от алгоритма за класиране на Google? Колко е голямо значението им за добро класиране?”, гласи въпросът на читателя.

Отговорът

„Страниците във Facebook и Twitter се третират както всички други индексирани страници”, обяснява Cutts. Ако Google е в състояние да индексира Facebook и Twitter, това ще бъде включено в резултатите на търсачката. Може би това ще означава съвсем нов подход към SEOоптимизацията след време.

Тезата

Според думите на инженера на Google, търсачката не придава допълнителна тежест на резултатите, ако страницата във Facebook, има повече харесвания от фенове. Освен това няма значение и колко последователя има определен профил в Twitter, за да се класира добре в резултатите на Google. Това е наистина много полезна информация за специалистите, които се занимават със SEO оптимизация.

Причината, за тази политика, обяснява Cutts е, че търсачката е била блокирана за един месец от възможността да индексира съдържанието на тези страници. Това е и причината, заради която инженерите на Google са се оказали да разработват по-прецизен алгоритъм за сайт, който ги блокира. Това може да се окаже наистина много полезна информация за специалистите, които се занимават със SEO оптимизация.

Има и друга причина, заради която Google не индексира страниците от социални медии толкова задълбочено. Това се дължи на наличието на лична информация за потребителите на определена социална мрежа. Ако Google индексира страниците от социалните мрежи подобно на другите сайтове, може да извади на показ информация, която потребителите не биха искали да се вижда в резултатите на търсачката.

Колко са важни сигналите от социалните мрежи?

Това е основополагащ въпрос за състоянието, в което се намира SEO оптимизацията. Cutts обяснява, че има няколко причини, заради които търсачката понякога не е в състояние да индексира тези връзки. Това може да се дължи на блокирането на профила за публично виждане, или пък, ако връзката е no follow. Това са важни разяснения за стратегиите, които ще се разработват за в бъдеще за SEO оптимизацията.

Той се връща на важността, която има съдържанието за SEO оптимизацията. Отново чудесните материали са важни за класирането, именно защото предизвикват повече читатели да ги споделят. Това е естествената логика на събитията в SEO оптимизацията.

Бъдещо влияние

Cutts завършва обръщението си към заинтересованите от SEO оптимизацията за бъдещото развитие на Google. Търсачката ще има по-добра възможност да определи кой създава интересно и креативно съдържание. Това ще се основава на влиянието, което имат тези материали за индивида. Това ще бъде наистина новост за света на SEO оптимизацията. Дотогава всички ще трябва да се съобразяват с правилата такива, каквито са.