Когато настъпи поредица от месеци, в които изобилства от празници всеки по сантиментален и индивидуален начин подхожда в избора и подготовката около тържествата. В тези дни всеки сам може да си даде сметка доколко е щедър и какво значи щедростта му.

Дали щедростта ни е присъща и дали подаряваме безрезервно.

Не са малко онези, които веднага щом стане дума за подаръци за рожден ден или всеки друг повод започват да се дърпат. Материалистичната проява е заложена у много хора и това, колко ще струва рожденият ден, често е от много по-голямо значение от това колко много радост ще доставим на отсрещната страна.

Не без внимание трябва да погледнем и към ограничената финансова страна на ситуацията. Уви, за много хора в България, тя е дори под критичната точка. На такива хора няма как да се обидим за това, че са подбрали не скъпо струващ подарък или са се явили без такъв.

Според статистики не са малко и онези хора, които даряват щедростта си безрезервно и без да очакват нещо в замяна, а на подаръци за рождени дни, с малките жестове и мили думи кой не би се зарадвал.

Специалистите определят щедростта под много форми. Някои дори препоръчват да се търси баланса между това да подаряваме и да ни бъде подарявано.

По друго мнение на психолози става видно и, че даряващият подаръци за рождени дни, често страда от липса на самочувствие. Той подарява не само на празник, но и на делник. Според експертите такива хора се нуждаят от време на време и на тях да им се обръща внимание, а зад цялото тяхно поведение се крие ранима душа, която е търпяла много.

Какви хора съществуват още по подаръците, които правят и как да ги познаем:

  1. Раздаващият се вечно – навярно сте ги срещали. Те са склонни да подаряват и подкупват непрестанно, само и само да си осигурят малка доза щастие и за самите себе си. Забележете и сами, когато вие самите сте подарявали подаръци за рожден ден, не ви ли е доставяло това поне малка частица радост. Не ви ли радва Коледата, когато всички се събират около елхата, за да отворят своите подаръци. Хората, които прекалено много и често правят подаръци се плашат да не бъдат отблъснати, надценени или изхвърлени.
  2. Купуващият с подаръци – според специалистите има и такава група хора, които подарявайки подарък без повод целят да спечелят личността насреща на своя страна. С такива хора също трябва да се внимава, защото в даден етап от отношенията могат да ви повлекат в бездна. И въпреки, че всички обичат подаръците има разлика, кога и кои да приемаме. Подаръци за рождени дни и други поводи може да не слагаме под зорко око, но за някои от споменатите случаи трябва и да се внимава.
  3. Усещащият непоносим дълг – това е третата категория, а в нея се отнасят получаващите подаръци. За да не се почувствате от тази страна, приемайте подаръците направени за вас само когато действително има повод да ви бъдат подарени.