Известни ли са ви цените на съвременните велосипеди?

Сигурен съм, че всички вие знаете колко струва един съвременен велосипед било той за възрастни или за деца. Навярно мнозина от вас ги възприемат за приемливи и достъпни, но има и такива на които им се струват завишени. Аз бих искал да разгледам основните компоненти на съвременните велосипеди и след това да дам и моето мнение за цената им дали тя е висока или достъпна и икономична.

Реално погледнато съвременният велосипед представлява сложна съвкупност от различни компоненти и съставни части, някои от които изискват ръчно изработване. Това от своя страна повишава цената.

Първо ще разгледам основните части, които могат да се изработят машинно и не са чак толкова скъпи. Обикновено рамката е алуминиева, както и предната подвижна вилка, която получава движение от кормилото и служи за монтиране на предната капла.

Каучуковите гуми имат отделна цена, която не е много висока. Те от своя страна се монтират върху алуминиевите капли, които се състоят от главина и спици, чрез които се захваща каплата с главината и образуват колелетата за движение.

Монтирането на каплите се извършва ръчно, което повишава цената им. Задната капла обикновено и логично е по-скъпа от предната, защото тя е по сложна, понеже върху нейната главина има монтирани зъбни колелета – познатите венчета, които приемат движението на веригата и го придават на задното движещо колело.

Спирачните ръкохватки и апарати обикновено представляват метални отливки, но поради предназначението им и прецизното им действие и комплектуване също не са много евтини. Най-сложна и скъпа съставна част на съвременните велосипеди е обтегачът, който служи за преместване на веригата от едно на друго венче на задната капла. Той е прецизен и сложен механизъм, който се състои от много части с малки размери и сглобяването му се извършва ръчно, поради което е скъп с две думи.

Централното движение, което представлява зъбно колело – едно, две или три монтирани едно до друго и с различни диаметри, заедно с курбелите и педалите също е скъпо, поради сложността на сглобяването и прецизният скъпоструващ вложен ръчен труд.

От изложеното по-горе лично за мен дори и за някои да е скъп съвременния велосипед, за мен те са сравнително изгодни и достъпни, поради многото си сложни компоненти. Надявам се, че ще се съгласите с мен.