Nymphicus hollandicus /Корела/, също наричани Нимфа са едни весели и жизнерадостни видове папагали. Не случайно са и от най-предпочитаните за домашно отглеждане. Тяхното отглеждане и възпитание не е трудно, стига да сте всеотдаен и последователен. Ако искате да станете другар и стопанин на папагал Корела, ние ще ви помогнем с основните неща, които е хубаво да знаете.

Как да изберем Корела?

Красивото оперение, лъскавите пера, ведрото настроение и поведение – са основния признак, че това е една здрава птица. Когато отидете в зоомагазин, за да изберете вашата корела – наблюдавайте всички птици. Ще видите, че някои са по-весели от другите, че някои са по-свити и неактивни. Ще има и такива, които са посърнали и не особено общителни. Това са птици със здравословни проблеми. Не взимайте такава корела. Изберете най-веселата, тази, която е игрива и пееща. Цвърченето е изблик на радост и веселие. Изберете весела и жизнерадостна птица. Поинтересувайте се на каква възраст е, произхода й, дали е давала признаци на вялост и отпадналост. Също така поговорете за хранителните й навици. Каква храна е получавала докато е била в магазина. След това, ако е необходимо, плавно ще коригирате диетата й, след като вече е в дома ви. Не правете резки смени и промени в режима й. Така ще избегнете излишен стрес.

Какво е необходимо, за да я отглеждате у дома

Когато вече сте взели решение, че ще отглеждате този папагал у дома, трябва да му осигурите няколко неща. На първо място това е клетка. Тя трябва да бъде достатъчно голяма и уютна. Все пак това ще бъде домът, в който тя ще прекарва повечето време. В клетката трябва да има поставени поилка за вода, хранилка, кацалки.  Водата трябва да бъде винаги прясна и чиста. Храната не трябва да преседява прекалено дълго време на дъното на клетката. След нахранване, почиствайте. Застоялата и остаряла храна става идеална среда за развитие на бактерии и микроби. Тези микроорганизми могат да разболеят вашата корела. Хигиената е важна част от отглеждането на всяка една птица у дома.

Това са волни птици, много добри летци. Затова когато взимате папагал Корела у дома, трябва да му осигурите и възможност да лети. Това обикновено става в рамките на стаята или помещението, където е настанена птицата. В началото, когато Нимфата е още млада, няма да се справя особено добре с летенето и кацането. Трябва да сте търпеливи и внимателни. проверете дали прозорците са добре затворени, за да няма опасност птичето да излезе навън. Можете също да притъмните леко стаята, за да не се привлича от от светлината и да се насочи към прозорците. Приберете опасните предмети от стаята, такива които могат да наранят птицата. Първоначално тя няма да излезе веднага от клетката. Заредете се с търпение. Отваряйте вратичката и изчаквайте. С времето корелата ще ви опознае и ще започне да изграждате взаимно доверие. След като тя ви вярва и е спокойна, ще излезе сама. Не я насилвайте. Трябва да сте грижовни и внимателни. Говорете й. Тя ще опознае и заобича гласа ви. След като имате взаимно доверие, вашият живот ще бъде изпълнен с радост, приятелство и весели игри.

За статията:
Корела - как да изберем най-хубавия папагал
Заглавие:
Корела - как да изберем най-хубавия папагал
Описание:
Nymphicus hollandicus /Корела/, също наричани Нимфа са едни весели и жизнерадостни видове папагали. Как да изберем Корела?
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: