Понякога ние жените в стремежа си да запазим красотата си възможно най-дълго време се престараваме и всъщност постигаме обратния ефект. Козметиката за лице е толкова многообразна и специализирана, че е напълно възможно човек да се обърка и да използва два напълно изключващи се продукта.

Всички ние четем внимателно етикетите на козметиката за лице, но там не е посочено кои продукти са съвместими и кои си пречат. А това е много важно знание, защото реакцията на съставките им могат да доведат до алергии, зачервявания и други по-сериозни проблеми.

Коя от вас иска да рискува красивото си лице?

Разбира се има и по-лек вариант – двата козметични продукта просто да се неутрализират взаимно, но тогава какъв би бил смисълът от използването им и защо изобщо да си даваме парите за тях?

Непрепоръчителни съчетания на козметика за лице

За да предотвратим някои от горните сценарии ще ви дадем 4 основни съчетания на козметика за лице, които задължително трябва да избягвате:

1. Anti-age кремове и продукти за лечение на акне

При положение че имаме акне, то напълно нормално е да го третираме с подходящата козметика за лице. За жалост тя е доста агресивна и съдържа съставки, чиято цел е да изсушат кожата (борна, силицилова киселина и др.)

От своя страна anti-age кремовете са също толкова агресивни за кожата на лицето. В състава си те имат ретинол, чиято цел е да спомогне процеса на регенериране на клетките. Кожата става много по-чувствителна от нормалното и състояние.

Сега си представете какво е да комбинирате два агресивни продукта един след друг върху лицето си? Резултата може да бъде плачевен. Свръх чувствителност съпроводена от зачервявания и алергия.

2. Кремове с Ретинол и Гликолова киселина

Тези две съставки имат световно признание в борбата с бръчките и козметиката за лице с тази насоченост задължително има една от двете. Изрично подчертаваме една от двете. Съчетанието им е доста рисковано, защото ретинола и гликоловата киселина са изключително агресивни по отделно и взети заедно се стига до много нежелани ефекти.
Кожата на лицето ви може да стане твърде суха и чувствителна, да се увреди защитният и слой, да се образуват микропукнатини, през които са влагата да се изпарява още по-бързо. Изводът е само един – не комбинирайте anti-age кремовете, за да постигнете истински ефект на подмладяване.

3. Почистващи масла и лечебни серуми

Несъмнено почистващата козметика за лице е неизменен помощник на всяка жена. Тя отстранява грима от лицето заедно с цялата натрупала се мръсотия през деня. Лошото тук е защитният филм, който почистващите масла оставят върху кожата.

Именно той възпрепядства съставките на последващата козметика за лице да навлязат в епидермиса и да разгънат своя полезен ефект. Как да постъпите? Нашият съвет е след почистването на лицето да оставите времеви диапазон от няколко часа преди да нанесете anti-age или друг вид крем за лице.

4. Слънцезащитен крем и основа за грим

На пръв поглед съчетанието на двата продукта може да ви звучи добре и дори напълно приемливо, но истината е друга. Използването на основа за грим без SPF и слънцезащитен крем е напълно безполезно. Двата продукта се неутрализират. Най-добре е да си закупите основа за грим, която притежава слънцезащитен фактор.