Измиването с обикновен сапун и вода не е най-добрата грижа за кожата ви, споделя д-р Диана Иванова, дерматолог в Стара Загора. Обикновената чешмяна вода ще премахне едва 65% от нечистотиите по вашата кожа. Различните козметични серии ще се справят много по-добре с премахването на грим, прах, омазняване, пот и бактерии от кожата по лицето. Важно е да подберете козметика според типа и нуждите на вашата кожа.

Защо не бива да използваме сапун за почистване на нашето лице?

Повечето сапуни са доста „тежки“ за лицето. В тях могат да се съдържат различни етерични масла, ексфолиращи частици и други не особено добри за кожата на лицето съставки. След тяхната употреба пациентите усещат неприятна сухота, опъване и дори раздразнения. Ако все пак държите да почиствате лицето си със сапун, то поне използвайте такъв с неутрален Ph баланс.

Кое е най-доброто почистващо средство?

На този въпрос д-р Иванова, дерматолог в Стара Загора казва, че еднозначен отговор не би могъл да се даде. Грижата за кожата на лицето е изцяло съобразена с типа на човешката кожа и нейните специфични нужди и особености. Сухата кожа има нужда от повече масла и хидратация, докато мазната не се нуждае от масла, а от специфични съставки като салициловта киселина, които регулират себума. Трябва да се знае, че хидратацията е много важна за всеки тип кожа, дори и за склонната към омазняване.

Мазна кожа

Мазната кожа изисква отлично почистване, което трябва да се прави поне два пъти дневно. Купувайте козметика, на която е обозначено, че е предназначена за нуждите на мазната кожа или такава склонна към омазняване. И понеже предлаганите козметични серии за грижа за кожата непрестанно се разрастват можете да намерите и такава серия от нормална към омазнена или от смесена към мазна. Обикновено тези серии са напълно изчистени от към оцветители, парабени и аромати, хидратират добре и съдържат антибактериални съставки. Кожата отделяща повече себум често предизвиква прекомерно образуване на акне, затова често е наричана и проблемна.

Суха и чувствителна кожа

Сухата и чувствителна кожа се нуждае от хидратация и достатъчно „защитни състваки“, такива които я предпазват от вредните влияния на околната среда. Съответно използваните козметични продукти за почистване трябва да бъдат нежни и деликатни към нея споделя д-р Иванова, дерматолог в Стара Загора. Ако бъде оставена суха и дехидратирана кожата не изглежда добре, състарява се и започва да се лющи в определени участъци на лицето.

Защита от слънчевите лъчи

Не забравяйте слънцето, колкото е полезно, то толкова е и вредно. Особено внимателни бъдете в обедните часове на летния сезон. Никога не излагайте лицето си директно под парещите слънчеви лъчи. Носете шапка и достатъчно ефективен слънцезащитен крем. Най-добра защита осигурява фактор 50+ и минимум 30+.

Овлажняващата и слънцезащитна грижа за кожата са само няколко лесни стъпки към здравата и добре изглеждаща кожа. Почистването и нанасянето на крем отнема едва няколко минути на ден, но може да ви гарантира красива кожа години наред, категорична е д-р Диана Иванова, в Стара Загора.

При кожни проблеми или съмнение за такива, винаги можете да посетите д-р Иванова в нейния дерматологичен кабинет в Стара Загора или сайта й http://dermatolog-ivanova.com/лечение и да получите професионално и компетентно мнение и лечение.