Ако искате да облагородите своето дворно място, най-добрият начин да го постигнете е с помощта на различни по вид красиви цветя. Декоративните растения успяват да придадат колорит на дори най-скучното място и в същото време да създадат уют и да ни стимулират да прекараме повече време на открито. Дори поглеждайки през прозореца, гледката на пищно разцъфналите цветове ще стопля сърцата ни, а да не говорим за възхищението, което ще събудим у случайните минувачи и специалните посетители в дома си.

Как да изберем цветята в двора?

Трябва да знаете, че цветята се делят на едногодишни и многогодишни. Докато първите са много по-атрактивни като присъствие, то вторите дават възможност за по-малко поддръжка на цветната градина. Според повечето ландшафтни архитекти, добре е във всеки двор да присъстват и от двете разновидности. След като постоянните видове изискват по-малко грижи, времето, което ще спестите, можете да посветите на по-интересните и редки хибридни сортове, които ще красят вашия двор през целия активен сезон.

Височината на различните цветя също е фактор, който трябва да вземете под внимание, когато оформяте дворната декорация. Докато по-ниските варианти са подходящи за бордюрно оформление, то по-високите (над 60-80 см) изискват специално обособено място – най-често централно. Най-добрият вариант е да ги комбинирате, като използвате ниските цветя за рамка, с която да оградите цветните лехи с по-високи растения. Когато и цветовете са съчетани подобаващо, ви гарантираме, че гледката ще бъде невероятна.

Къде да ги разположим?

Цветята предлагат такова разнообразие от багри и форми, че няма универсална рецепта кой вид, кое място в двора да заеме. Разположението на отделните разновидности зависи изцяло от вашия вкус и предварително изградена представа как искате да изглежда двора ви. Като цяло, правилата при дворното озеленяване са да комбинирате сезонните цветя с поне няколко вида декоративни храсти, така че да си осигурите постоянно наличие на цвят, или казано иначе – щом даден вид прецъфти, да стартира цъфтежът на друга декоративна група.

Изискванията на отделните разновидности също не са за подценяване. Всяко цвете има специални претенции към местоположението, което ще заеме – понякога в продължение на години. Докато едни видове обичат открити пространства и продължително огряване от слънцето, то други се чувстват по-добре под шарената сянка на дървета, на завет до фасадата на къщата или пък прикрепени към дворната порта.

Саксиите също са задължителна част от дворната декорация, така че е добре да помислите и за този метод на отглеждане. Петуниите и теменужките, например изглеждат и се чувстват по-добре в кашпи, дървени сандъчета или глинени съдове. Виждали сме да ги отглеждат дори в изрязани автомобилни гуми. Този начин на отглеждане ви позволява да озелените дори участъци, които не позволяват директно засаждане, като веранди, циментирани площадки и дори тераси, обособени върху покрива на гаража.

Избирайки голям брой разнообразни красиви цветя, вие имате възможност да облагородите голяма част от своето дворно място, а не само да обособите малка цветна градина. Цветята са тези, които превръщат един имот в жив организъм със собствен пулс и индивидуалност. Разполагайки с двор (дори най-малкия като площ и възможности) е грях да не се възползвате от предимството, което той ви дава.