Нашата страна България предлага много красиви места за почивка. Има много хотели, който предлагат прекрасни условия за отдих и туризъм. Било на планина или на море, тези курорти привличат много желаещи да изкарат приятни мигове и да се отдадат на активна почивка и забавления. След натоварения дълъг период на усилен труд, всеки се нуждае от релакс, за да се възстанови здравословно и да получи своето блаженство от добре прекараната отпуска.

Спа хотели за почивка във Велинград се посещават не само по време на отпуските.  Често се предприемат и дву, три дневни почивки за освежаване и за изживяване на онези нечувани моменти, които ни зареждат с много енергия  и ни въодушевяват. Всред природата, която ни омайва и докосва до дъното на душата ни се чувстваме по-специални  и неустоими. А в нашата страна има много такива прекрасни кътчета, които ще ни направят много щастливи. Всеки които иска да ползва и прекрасните спа процедури, трябва да посети спа центровете, които са на високо ниво и осигуряват всичко необходимо за пълна почивка.

Велинград  – красив град, впечатлява със своята природа и минерални извори и е търсена дестинация в нашата страна. Освен наши посетители във него почиват и много чужденци. Градът е обявен за спа център на България и в Европа. Условията, които предлага курортът са на много високо ниво и биха задоволили и най-капризния курортист. Има няколко забележими места във Велинград, които ни изпълват с удоволствие  и докосват душата ни.

Клептуза е най-популярният  извор и то карстов  в нашата страна. Пещерата Лепеница в в Западни Родопи, която впечатлява със своята особеност. Във всеки, който я е посетил остава трайни следи. Наблизо до Велинград  се намира известната крепост Цепина,  изградена през 9 век и покорена от византийците два века по-късно. По времето на цар Калоян става българска собственост. Други забележителности, които пленяват туристите са Кемеровия мост, Юндола, Белмекен и много други исторически паметници и природни забележителности около Велинград.

Хисаря е друг прекрасен курорт предимно спа център. Намира се в Пловдивска област в полите на Средна гора. Известен е с многото си минерални извори с доказан лечебен характер. Тук е създаден първият банеолечебен център  още през 1882 година. Днес Хисаря е модерен център за лечение и почивка на наши чужди гости.

Сапарева баня е друг също така много известен балноелечебен комплекс в нашата страна. Намира се в Кюстендилска област и е разположен върху северното било на Рила. Известността на града се дължи на много горещи  минерални  извори с гейзер в самия център. Това е единствения гейзер в България и Европа. Природните богатства, климатът и самото разположение правят града привлекателен за туризъм, предимно селски. Доказано е, че водите на Сапарева баня имат изключително лечебни свойства и лекуват много заболявания. Съдържа сероводород и други елементи, които и дават възможност да лекуват  атрити, атрози, дископатии, дискови хернии и много други здравословни проблеми.